in

Bani de la stat pentru acești români! Află cine beneficiază și cum poți accesa fondurile

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a lansat un proiect de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanţei Guvernului nr. 24/2016, aducând astfel un nou sprijin financiar românilor aflați în nevoie.

Vouchere de 5.000 de euro pentru acești români care caută loc de muncă

Normele propuse de MADR se concentrează pe organizarea și desfășurarea activităților de neutralizare a subproduselor de origine animală, inclusiv alocarea fondurilor necesare pentru neutralizarea animalelor moarte din gospodăriile crescătorilor individuali.

Acest proiect legislativ impune ca toate unitățile implicate în creșterea, producția, depozitarea, procesarea și comercializarea cărnii sau a altor produse de origine animală să aibă contracte cu unități de neutralizare autorizate sau să dețină propriile instalații de neutralizare autorizate.

Reglementări stricte pentru siguranța publică

Pentru a preveni răspândirea bolilor la animale și oameni, mișcarea, importul, tranzitul, exportul și comerțul cu produse și subproduse de origine animală non-umane sunt reglementate strict. Proiectul de hotărâre definește clar termenul de „animal mort”, incluzând orice animal ucis prin eutanasie sau care a murit, dar care nu a fost sacrificat pentru consumul uman.

Obligațiile crescătorilor de animale

Crescătorii individuali de animale au obligația de a informa medicul veterinar și autoritățile locale despre existența animalelor moarte în termen de 24 de ore. Finanțarea activităților de neutralizare a animalelor moarte va fi asigurată prin transferuri de la bugetul de stat către bugetele locale, gestionate de consiliile județene și Consiliul General al Municipiului București.

Schema de ajutor de stat

Pentru a sprijini crescătorii individuali, s-a instituit o schemă de ajutor de stat care va acoperi 100% din costul transportului animalelor moarte și 75% din costul activităților de distrugere a acestora. Restul de 25% din costuri va fi suportat de crescătorii individuali și achitat prestatorului de servicii la ridicarea animalului mort. Cu toate acestea, crescătorii care au beneficiat de ajutoare ilegale incompatibile cu piața nu vor fi eligibili pentru această schemă până la rambursarea integrală a ajutorului primit, inclusiv dobânzile aferente.

Urmărește-ne și pe Google News

Rețele de socializare: Instagram, Facebook și Twitter

MENȚIUNE:

Informaţiile publicate de Vesteazilei.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ.

Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.