in

România în fața unei decizii cruciale! Impozitul pe venit ar putea crește la 16%

Guvernul României a anunțat recent că intenționează să majoreze impozitul pe venit la 16%, dacă mediul de afaceri optează pentru menținerea cotei unice de impozitare și nu trecerea la un sistem de impozitare progresivă.

Guvernul majorează ajutorul social pentru românii cu venituri reduse, noi beneficii în 2024

Pentru a preveni supraimpozitarea muncii, guvernul intenționează să introducă un sistem de deduceri.

Deducerile ar avea rolul de a menține un echilibru și de a nu descuraja munca prin impozite excesive. Măsura are ca scop stimularea conformării voluntare și menținerea unui nivel ridicat de participare pe piața muncii, fără a afecta negativ veniturile angajaților.

Surse guvernamentale citate de Economedia au afirmat că această ajustare este necesară pentru a menține sustenabilitatea bugetară și pentru a asigura echitatea fiscală între diferitele categorii de contribuabili.

Poziția Mediului de Afaceri față de Cota Unică

Recent, Camera de Comerț Americană în România (AmCham) a subliniat importanța menținerii cotei unice de impozitare. Potrivit lui Cristian Sporiș, președintele AmCham România, există multiple motive pentru care acest sistem ar trebui păstrat. Printre acestea se numără:

  • Simplitatea sistemului fiscal: Cota unică oferă un cadru fiscal simplu și clar, ușor de înțeles și aplicat atât de contribuabili, cât și de autoritățile fiscale.
  • Echitatea fiscală: Acest sistem asigură tratament egal pentru toți contribuabilii, eliminând avantajele artificiale și distorsiunile.
  • Conformarea voluntară: Un sistem simplu crește conformarea voluntară, reducând astfel evaziunea fiscală.

„Avem în vedere nivelul de dezvoltare economică a României și nevoia de simplitate în ce privește cadrul fiscal. Suntem de acord că nu are cum să fie sustenabile astfel de niveluri ale deficitului bugetar și suntem de acord că trebuie să intrăm pe o traiectorie de ajustare. Dar aceasta nu se poate face doar printr-o creștere a fiscalității, ci printr-un cumul de măsuri care ține și de colectare și de nivelul impozitelor și de modul în care cheltuielile sunt gestionate”, a declarat Sporiș.

Beneficiile Cotei Unice

Calculele AmCham indică faptul că, în cazul revenirii la cota unică de 16% începând cu anul 2025, veniturile suplimentare la bugetul de stat ar putea crește cu peste 1,6% din PIB. Acest aport financiar semnificativ ar contribui la stabilitatea bugetară și ar permite guvernului să gestioneze mai eficient cheltuielile publice.

Cristian Sporiș subliniază că „cota unică aduce echitate pentru toți contribuabilii și uniformizarea sistemului fiscal prin eliminarea avantajelor artificiale și a distorsiunilor. Potrivit lui, cota unică este un sistem simplu, conformarea voluntară este ridicată și nu este multă complicație în a calcula și plăti la bugetul statului contribuțiile.”

Vlad Boeriu, președintele Comitetului de Taxare, a adăugat că „simplitatea atât pentru contribuabili, cât și pentru autoritatea fiscală crește conformarea voluntară și lucrul acesta s-a văzut inclusiv din momentul în care România a introdus cota unică. Și închide portițe pentru diferite alternative. Cred că avantajul competitiv pentru România din perspectivă de fiscalitate trebuie păstrat în continuare.”

Urmărește-ne și pe Google News

Rețele de socializare: Instagram, Facebook și Twitter

MENȚIUNE:

Informaţiile publicate de Vesteazilei.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ.

Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.