in

Ciolacu dezvăluie strategia pentru reintrarea în ținta de deficit de 3%

Premierul României, Marcel Ciolacu, a anunțat marți că România va negocia cu noua Comisie Europeană un acord pe șapte ani pentru a reintra în ținta de deficit bugetar de 3%.


Ciolacu a subliniat importanța acestui moment pentru România, menționând că actualul exercițiu financiar și Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) sunt prioritare. „Nu suntem singurul stat care trece printr-o perioadă de dezvoltare accelerată. Şi, din punctul meu de vedere, este perioada cea mai importantă pentru România până finalizăm exerciţiul financiar actual şi PNRR-ul”, a declarat premierul.

Premierul a explicat că o mare parte din deficitul actual este rezultatul investițiilor masive realizate în infrastructură, suma investită ridicându-se la 58 de miliarde de lei. Aceste detalii urmează să fie negociate cu noua Comisie Europeană și cu noii comisari.

Negocieri și Planuri de Viitor

Marcel Ciolacu a precizat că negocierile cu Comisia Europeană sunt esențiale și că Guvernul trebuie lăsat să își facă treaba. „Trebuie să ne hotărâm, vreţi să intrăm în logica în care, în două luni, dacă vreţi, eu opresc orice investiţie şi avem deficit 3%? Nu am o problemă”, a declarat el, evidențiind importanța continuării investițiilor, chiar și în contextul unui deficit bugetar ridicat.

Premierul a subliniat că reducerile de cheltuieli trebuie abordate cu atenție, având în vedere creșterile salariale din sectoarele educației și sănătății, esențiale pentru stabilitatea socială a țării. „Cu toate cheltuielile care s-au mărit la salarii şi ştiţi bine că cheltuielile la salarii s-au mărit anul trecut la învăţământ şi la sănătate, după o criză socială şi după cea mai mare grevă din sistemul de învăţământ”, a menționat Ciolacu.

Premierul a accentuat că negocierile vor avea loc în cadrul reuniunii ECOFIN și că scopul este de a obține un acord pe șapte ani pentru reintrarea în ținta de deficit. „Lăsaţi-ne să negociem cu Comisia. Lucrurile acestea nu se negociază public”, a spus el.

Finanțări Internaționale și Exemplul European

Marcel Ciolacu a adus în discuție și exemplele altor state europene care se confruntă cu provocări similare în gestionarea deficitului bugetar. El a menționat că Banca Mondială și Statele Unite ale Americii au acordat României finanțări semnificative, recunoscând potențialul de dezvoltare al țării. „Am primit finanţare de la Banca Mondială, am primit finanţare de la Statele Unite ale Americii două miliarde, văd că se poate, cu 3%”, a afirmat premierul.

Premierul a evidențiat că România a preluat guvernarea cu un deficit de 6,8%, în ciuda faptului că țara se află în cea mai mare perioadă de dezvoltare. „Am preluat cu un deficit de 6,8, în cea mai mare dezvoltare a României, fiind aceste proiecte europene suprapuse”, a explicat el, adăugând că investițiile actuale în infrastructura rutieră și în sectorul energetic sunt fără precedent.

Urmărește-ne și pe Google News

Rețele de socializare: Instagram, Facebook și Twitter

MENȚIUNE:

Informaţiile publicate de Vesteazilei.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ.

Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.