La sfârșitul lunii martie 2024, această primă a atins valoarea de 1.386 lei, marcând o creștere de 18% față de aceeași perioadă a anului precedent. Această evoluție a generat un scandal semnificativ, atât în rândul persoanelor fizice, cât și al firmelor.
Vicepreședintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Sorin Mititelu, a declarat că ASF efectuează verificări pentru a identifica posibile nereguli, dar a subliniat că până în prezent creșterea prețurilor se încadrează în limitele legale. „Cel puțin până la proba contrarie,” a spus Mititelu.
Măsurile Guvernamentale și Impactul Asupra Pieței
Pentru a preveni o explozie a prețurilor în urma falimentului Euroins, guvernul a decis în martie 2023 să plafoneze tarifele de primă maxime la nivelul propriilor tarife de primă practicate de fiecare asigurător RCA la data de 28 februarie 2023. Această măsură a fost prelungită succesiv, cu plafonarea prețurilor menținută până la 30 septembrie 2024.
De la 1 ianuarie 2024, prețurile au fost plafonate cu posibilitatea unei creșteri de maximum 6,8%, în concordanță cu rata inflației. În plus, comisioanele de distribuție ale brokerilor au fost limitate la 8% din prima netă de cheltuieli de distribuție. În ciuda acestor măsuri, prima medie RCA pentru persoane juridice a crescut cu 11%, ajungând la 2.158 lei, iar pentru persoane fizice cu 17%, atingând 1.079 lei.
Factori Determinanți ai Creșterii Prețurilor
Întrebat despre motivele creșterii prețurilor, Sorin Mititelu a explicat că mai mulți factori au contribuit la această situație. În primul rând, înainte de plafonare, rata combinată era subunitară, ceea ce înseamnă că asigurătorii înregistrau pierderi din RCA. „Nu poți să lucrezi numai în pierdere, trebuie ca nivelul veniturilor să-ți acopere cheltuielile,” a spus Mititelu.
Un alt factor obiectiv a fost inflația daunelor, care a ajuns la 20,5%, crescând astfel costurile cu despăgubirile pentru vătămări corporale și plata reparațiilor. Actualizarea tarifului maximal cu 6,8% la începutul lui 2024 și plafonarea comisionului de distribuție pentru brokeri la 8% au creat, de asemenea, un spațiu de creștere pentru asigurători.
Verificările ASF și Piața de Asigurări
ASF verifică modul în care s-a realizat această creștere a tarifelor. „Întâi a fost ajustarea de 6,8%, deocamdată asta este concluzia până la finalizarea unor verificări și faptul că toți asigurătorii și-au setat și o marjă de negociere, discount, care a fost destul de generoasă care a permis să ofere noi prețuri la reînnoire,” a explicat Mititelu. Discounturile oferite de asigurători, care au variat între 20-40% pe diverse segmente de clienți, au contribuit, de asemenea, la creșterea prețurilor.
Gradul de concentrare în rândul principalilor asigurători din top rămâne ridicat, primele trei societăți de asigurare cumulând aproximativ 60% din portofoliul de asigurări RCA din România în primul trimestru al anului 2024. Cu toate acestea, se observă o diminuare a gradului de concentrare comparativ cu perioadele anterioare, sucursalele prezente pe piața locală deținând cumulat o cotă de 16,6%.
Urmărește-ne și pe Google News
Rețele de socializare: Instagram, Facebook și Twitter
MENȚIUNE:
Informaţiile publicate de Vesteazilei.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ.
Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.