in

MAE Avertizează! Români, evitați Libanul! Plecați urgent dacă sunteți acolo

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) din România a emis un avertisment urgent pentru cetățenii români care se află în Liban sau intenționează să călătorească acolo, subliniind riscul crescut de escaladare a conflictului în regiune.


Recomandarea vine pe fondul recentelor evoluții de securitate, care au dus la creșterea tensiunilor și a pericolului pentru siguranța publică.

Într-un comunicat de presă transmis pe 29 iulie 2024, MAE a reamintit că există un avertisment de călătorie în vigoare pentru Liban, cu nivelul 8/9 – „Evitaţi orice călătorie”. Acest nivel ridicat de avertizare reflectă gravitatea situației și riscurile majore la adresa siguranței personale a cetățenilor care ar putea călători în această zonă sau care se află deja acolo.

Cetățenii români care se află deja în Liban sunt sfătuiți să evalueze cu responsabilitate necesitatea rămânerii în țară și, mai ales, să părăsească imediat zona de sud a râului Litani. Acolo, confruntările armate recente de la frontiera libanezo-israeliană au crescut pericolul pentru viața și siguranța celor prezenți.

Asistență și contact pentru cetățenii români în Liban

MAE a subliniat importanța înregistrării prezenței cetățenilor români la Ambasada României din Beirut, pentru a facilita asistența consulară în caz de nevoie. În comunicatul său, MAE a oferit detalii complete privind modalitățile de contact ale misiunii diplomatice: adresa fizică, numerele de telefon pentru asistență consulară și pentru urgențe, precum și adresele de e-mail și website-ul ambasadei.

Cetățenii români aflați în dificultate pot solicita asistență consulară apelând numerele de telefon ale Ambasadei României la Beirut, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS). În caz de situații de urgență, este disponibilă și o linie telefonică de urgență, pentru a asigura un răspuns prompt și eficient la problemele cu care s-ar putea confrunta românii din Liban.

MAE insistă asupra faptului că toate aceste măsuri sunt menite să protejeze viața și siguranța cetățenilor români și să le ofere suportul necesar într-o perioadă de instabilitate și pericol crescut în regiune.

Originea conflictului și reacțiile internaționale

Evoluțiile recente din Liban au fost marcate de un atac cu rachetă asupra unui teren de fotbal din zona Înălțimilor Golan, ocupate de Israel, soldat cu moartea a 12 persoane, inclusiv copii. Acest incident, petrecut pe 27 iulie 2024, a fost cel mai sângeros atac împotriva Israelului de la începutul conflictului din Gaza și a stârnit reacții internaționale puternice.

Israelul a acuzat gruparea libaneză Hezbollah de acest atac, deși organizația a negat orice implicare. Ministrul israelian de externe, Israel Katz, a declarat că Israelul se apropie de un război total cu Hezbollah și Libanul, subliniind gravitatea situației și determinarea Israelului de a răspunde agresiunilor.

Tensiunile dintre Israel și Hezbollah au atins un nou nivel, promițând un răspuns dur din partea statului evreu. Hezbollah, susținut de Iran, rămâne o amenințare majoră în regiune, iar escaladarea conflictului este iminentă. Atacul din Majdal Shams, care a lovit un teren de fotbal și a ucis în mare parte copii și adolescenți, a amplificat sentimentele de nesiguranță și a provocat indignare la nivel internațional.

Urmărește-ne și pe Google News

Rețele de socializare: Instagram, Facebook și Twitter

MENȚIUNE:

Informaţiile publicate de Vesteazilei.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ.

Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.