Hotărârea vine ca urmare a unui proces intentat de Epic Games, cunoscutul dezvoltator al jocului „Fortnite”, și are implicații majore asupra modului în care Google va gestiona Play Store și tranzacțiile din aplicații în viitor. Judecătorul James Donato, din San Francisco, a avertizat compania că va trebui să plătească pentru abuzul de putere și monopolul creat asupra descărcării și plăților aplicațiilor.
Judecătorul Donato a subliniat necesitatea ca Google să deschidă Play Store către o concurență mai mare, oferind astfel utilizatorilor de Android acces la aplicații și surse alternative. O astfel de măsură ar putea destabiliza modelul actual de afaceri al companiei, care se bazează în mare măsură pe controlul asupra modului în care aplicațiile sunt descărcate și plătite pe platformele sale.
De asemenea, judecătorul a anunțat înființarea unui comitet tehnic și de conformitate format din trei membri. Acest comitet va avea responsabilitatea de a monitoriza implementarea ordinului și de a se asigura că măsurile propuse sunt aplicate corespunzător. „Veţi ajunge să plătiţi ceva pentru a face corecturi după ce aţi fost găsit a fi monopolist”, a declarat Donato către avocații Google, un semnal clar că instanța ia foarte în serios reforma cerută.
Procesul intentat de Epic Games
Decizia din acest caz este rezultatul unui proces început în 2020, când Epic Games a acuzat Google de menținerea unui monopol asupra accesului consumatorilor la aplicațiile disponibile pe dispozitivele Android și asupra modalităților de plată pentru tranzacțiile din cadrul acestora. În decembrie 2023, un juriu a decis în favoarea Epic Games, susținând că Google a restricționat ilegal concurența prin controlul său asupra distribuției de aplicații și a plăților în cadrul acestora.
Această victorie a celor de la Epic Games a deschis ușa pentru o posibilă schimbare majoră în peisajul aplicațiilor mobile, oferind dezvoltatorilor mai multă libertate și utilizatorilor mai multe opțiuni pentru a descărca și achiziționa conținut digital. Google, însă, s-a opus ferm acestor reforme, afirmând că acestea sunt costisitoare și ar putea compromite confidențialitatea și securitatea utilizatorilor.
În cadrul audierii din august 2023, avocații Google au susținut că permiterea aplicațiilor externe ar putea deschide ușa pentru amenințări de securitate și ar putea expune datele personale ale utilizatorilor la riscuri mai mari. Cu toate acestea, judecătorul Donato a respins majoritatea argumentelor aduse de companie, insistând asupra faptului că Google trebuie să își revizuiască abordarea pentru a permite mai multă concurență.
Google în fața altor provocări antitrust
Această decizie nu este singura bătălie antitrust cu care se confruntă Google în prezent. Într-un alt caz important, în luna august a acestui an, judecătorul districtual Amit Mehta a stabilit că Google a obținut ilegal un monopol în căutările pe internet, investind sume uriașe pentru a deveni motorul de căutare implicit al utilizatorilor. Această decizie a venit în urma unei investigații desfășurate de Departamentul de Justiție al SUA, care a acuzat Google de practici anticoncurențiale.
Mai mult, în septembrie, Google a început un nou proces în fața tribunalului federal din Virginia, contestând acuzațiile că ar deține o poziție dominantă pe piața tehnologiilor publicitare. Aici, acuzațiile sunt la fel de serioase, iar Google riscă să se confrunte cu noi reglementări sau chiar cu o reformă forțată a modului în care operează în acest sector.
Google rămâne pe poziții
Cu toate că presiunea asupra companiei este în creștere, Google a respins toate acuzațiile din cele trei cazuri. Într-un comunicat de presă, reprezentanții companiei au subliniat că toate deciziile lor sunt luate în interesul utilizatorilor și că securitatea și confidențialitatea rămân prioritățile principale. În ciuda acestor declarații, instanțele par să fie de altă părere, iar companiile rivale și autoritățile de reglementare sunt mai hotărâte ca niciodată să impună schimbări pe piață.
Deciziile recente nu fac decât să amplifice dezbaterea privind poziția dominantă a marilor companii de tehnologie și impactul lor asupra consumatorilor și dezvoltatorilor mai mici. Google se află acum într-o poziție în care trebuie să găsească un echilibru între menținerea propriilor interese comerciale și respectarea cerințelor legale pentru a evita noi sancțiuni sau restricții suplimentare.
Urmărește-ne și pe Google News
Rețele de socializare: Instagram, Facebook și Twitter
MENȚIUNE:
Informaţiile publicate de Vesteazilei.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ.
Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.