În luna octombrie 2024, pensia medie a unui magistrat s-a ridicat la 25.000 de lei lunar, o sumă considerabilă. Din această pensie, aproximativ 22.000 de lei provin din contribuția statului, iar restul reprezintă contribuția personală. Aceste sume mari au atras nemulțumirea opiniei publice, iar promisiuni de reformă au venit în mod repetat din partea clasei politice, însă implementarea acestora a fost evitată.
În mod surprinzător, în loc ca politicienii să inițieze schimbări în reglementarea pensiilor speciale, sistemul judiciar a fost cel care a adus o ajustare printr-o decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ), reducând astfel cuantumul pensiilor speciale prin excluderea indemnizației de delegare/detașare (diurna) din baza de calcul. Totuși, această decizie aduce doar o reducere marginală a pensiei medii, de câteva sute de lei.
În ce constă indemnizația de delegare și cum influențează pensia specială?
Indemnizația de delegare sau detașare reprezintă un drept financiar acordat judecătorilor și procurorilor care sunt detașați sau delegați în altă localitate decât cea de domiciliu. Conform legislației, aceștia beneficiază de:
- o diurnă de 2% din indemnizația brută de încadrare, cu un prag minim pentru personalul bugetar;
- decontarea cheltuielilor de cazare în unități de până la trei stele sau, în lipsa cazării, un supliment de 0,5% din indemnizația brută pentru fiecare noapte.
Această indemnizație fusese inclusă în baza de calcul a pensiei de serviciu a magistraților, contribuind astfel la creșterea valorii pensiei. Totuși, în urma deciziei ÎCCJ, această sumă va fi exclusă din baza de calcul, ceea ce va duce la o ușoară diminuare a pensiilor speciale pentru magistrați.
Decizia ÎCCJ asupra Sistemului de Pensii Speciale
Decizia de excludere a indemnizației de delegare din baza de calcul a pensiilor speciale vine ca răspuns la sesizările făcute de Curțile de Apel din Pitești și Târgu-Mureș. Aceste instanțe au cerut o interpretare juridică clară cu privire la aplicarea unor prevederi legale privind statutul magistraților și calculul pensiei lor de serviciu.
Conform hotărârii ÎCCJ:
„În interpretarea şi aplicarea art. 82 alin. (1) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, […] indemnizaţia de delegare/detaşare (diurna) nu intră în baza de calcul a pensiei de serviciu.”
Această hotărâre este definitivă și obligatorie pentru toate instanțele din țară.
În mod concret, această ajustare nu aduce o reducere semnificativă a pensiilor speciale, ci mai degrabă o mică ajustare care afectează marginal cuantumul acestora. Astfel, deși pensiile speciale rămân considerabil mai mari decât pensiile medii din alte domenii de activitate, ele sunt ușor ajustate.
Urmărește-ne și pe Google News
Rețele de socializare: Instagram, Facebook și Twitter
MENȚIUNE:
Informaţiile publicate de Vesteazilei.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ.
Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.