in

Neptun Deep. Gazele din Marea Neagră, noua sursă de energie strategică pentru Europa

Europa face pași semnificativi pentru a-și asigura securitatea energetică, iar Neptun Deep, proiectul de extracție a gazelor naturale din Marea Neagră, se află în centrul acestei strategii.

Neptun Deep. Gazele din Marea Neagră, noua sursă de energie strategică pentru Europa

OMV a încheiat un acord semnificativ pentru furnizarea de gaze naturale către compania germană Uniper. Interesant este că gazele nu sunt încă extrase, iar producția urmează să înceapă abia în 2027.

Germania, pregătită pentru gazele din Neptun Deep

Într-un context european marcat de nevoia urgentă de diversificare a surselor de energie, OMV a semnat un contract de cinci ani cu Uniper, pentru livrarea a 15 terawați-oră de gaze naturale. Acest volum reprezintă aproximativ 1,5% din importurile de gaze ale Germaniei în 2024 și subliniază importanța strategică a proiectului Neptun Deep.

Contractul a fost dezvăluit pe fondul tensiunilor geopolitice și a reducerii dependenței Europei de resursele energetice rusești, în urma invaziei Ucrainei de către Rusia. Gazele din Neptun Deep reprezintă un pas important pentru Germania, care își consolidează accesul la surse sigure și stabile.

Acest acord este, de asemenea, primul de acest fel pentru proiectul Neptun Deep, care promite să transforme România într-un actor-cheie pe piața energetică europeană. Producția anuală estimată a proiectului va ajunge la aproximativ 8 miliarde de metri cubi, aproape dublând producția actuală de gaze a României.

Citește și: România pe cale să devină lider în producția de gaze naturale în Europa

Neptun Deep: un proiect cu potențial enorm pentru România și Europa

Descoperit în 2012, zăcământul Neptun Deep este unul dintre cele mai mari rezerve de gaze naturale din Uniunea Europeană, cu aproximativ 100 de miliarde de metri cubi de gaze recuperabile. Potrivit estimărilor, acest proiect va asigura nu doar independența energetică a României, ci și capacitatea țării de a deveni un exportator net de gaze naturale.

Pe lângă resursele deja identificate, se preconizează că apele teritoriale ale României din Marea Neagră ascund rezerve suplimentare de aproximativ 200 de miliarde de metri cubi. Această perspectivă deschide noi oportunități pentru explorări și investiții în sectorul energetic, care ar putea consolida poziția României pe piața europeană.

Proiectul Neptun Deep este deținut în proporții egale de OMV Petrom și producătorul român de stat Romgaz. În 2023, partenerii au aprobat investițiile necesare pentru demararea producției, iar estimările arată că gazele vor fi extrase timp de cel puțin 10 ani, cu o producție constantă pe platou.

Planuri concrete pentru utilizarea gazelor:

  • Export către piețele europene, cu Germania drept prim beneficiar;
  • Drept de preemțiune al guvernului român pentru resursele extrase, conform legislației naționale;
  • Posibilitatea utilizării gazelor pentru dezvoltarea industriei locale.

Urmărește-ne și pe Google News

Rețele de socializare: Instagram, Facebook și Twitter

MENȚIUNE:

Informaţiile publicate de Vesteazilei.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ.

Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.