Agenția spaniolă de meteorologie (AEMET) a anunțat că, luni după-amiază, s-a înregistrat o temperatură de 26,9 grade Celsius, cea mai mare valoare pentru luna ianuarie din ultimii peste 150 de ani, de când se colectează date meteorologice.
Un record climatic surprinzător
Potrivit AEMET, această temperatură ridicată a fost constatată puțin înainte de ora locală 14:00 la Observatorul Meteorologic din Valencia. Precedentul record era de 26,6 grade Celsius, înregistrat pe 22 ianuarie 2018.
„Este cea mai ridicată valoare înregistrată în oraș pentru luna ianuarie întreaga istorie a colectării datelor meteorologice începând din 1869”, a informat agenția printr-un mesaj publicat pe platforma de socializare X.
Temperatura excepțional de ridicată a fost însoțită de un vânt puternic care a bătut din direcția vestică. Această combinație meteorologică a favorizat nu doar o zi neobișnuit de caldă, ci și o noapte „excepțional de caldă pe coastă și în apropierea Golfului Valenciei”, potrivit AVAMET, filiala locală a AEMET.
„Anumite localități din Valea Albaida, la circa 80 de kilometri sud de Valencia, au înregistrat cea mai caldă noapte de ianuarie de când am început colectarea acestor date”, au adăugat specialiștii.
Citește și: Vremea neobișnuit de caldă în următoarele patru săptămâni! Ce prognozează ANM pentru finalul iernii
Criza climatică lovește în continuare Spania
Temperatura neobișnuită înregistrată la Valencia face parte dintr-un tablou climatic tot mai îngrijorător pentru Spania, o țară situată în prima linie a crizei climatice globale. Fenomenele meteorologice extreme, inclusiv episoadele de căldură excesivă, au devenit tot mai frecvente și severe în ultimii ani.
Statisticile oferite de AEMET arată că anul 2024 a ocupat locul al treilea în clasamentul celor mai călduroși ani înregistrați vreodată în Spania, cu o temperatură medie de 15 grade Celsius. Acest an a fost depășit doar de 2022, cu o temperatură medie de 15,5 grade Celsius, și de 2023, care a înregistrat o valoare medie de 15,2 grade Celsius.
Efectele schimbărilor climatice nu sunt doar statistice, ci au un impact direct asupra ecosistemelor și vieții cotidiene.
Agricultorii spanioli au avut de suferit însemnat în urma secetelor prelungite, iar valurile de căldură au dus la creșterea consumului de energie și au sporit riscul de incendii de vegetație.
Urmărește-ne și pe Google News
Rețele de socializare: Instagram, Facebook și Twitter
MENȚIUNE:
Informaţiile publicate de Vesteazilei.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ.
Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.