Liderii sindicali reclamă anularea creșterilor salariale negociate și subfinanțarea companiei, amenințând cu intensificarea protestelor dacă revendicările lor nu vor fi ascultate.
Protestul a fost inițiat ca reacție la ceea ce liderul USLM, Marian Artimon, a descris drept un impact negativ al așa-numitei „ordonanțe-trenuleț”. Potrivit acestuia, această ordonanță a anulat creșterile salariale negociate anterior și incluse în Contractul Colectiv de Muncă semnat la începutul lunii decembrie 2024.
„Sindicaliștii sunt nemulțumiți de ordonanța-trenuleț, care le-a anulat creșterile salariale negociate și prevăzute în Contractul Colectiv de Muncă, dar presupune și o subfinanțare a companiei”, a declarat Artimon.
Acesta a subliniat că situația afectează atât veniturile angajaților, cât și bugetul general al companiei.
USLM solicită revenirea la condițiile salariale negociate anterior și alocarea unor fonduri adecvate pentru buna funcționare a metroului bucureștean. Sindicaliștii avertizează că dacă cerințele lor nu sunt luate în considerare, pe 10 februarie ar putea declanșa o grevă de exces de zel.
Citește și: Haos la Metrorex! Grevă japoneză și întârzieri uriașe pe Magistrala M5
Greva japoneză – un semnal de avertizare pentru autorități
De la declanșarea protestului, toate cabinele de acces și trenurile de metrou afișează simbolurile grevei japoneze. Această formă de protest constă în purtarea de banderole sau afișarea de mesaje, fără a afecta direct traficul de călători.
„Vom afișa greva japoneză pe toate cabinele de acces și pe trenuri și vom atrage atenția de ce suntem în această grevă”, a explicat liderul USLM.
Sindicaliștii consideră greva japoneză un prim pas în seria acțiunilor de protest menite să atragă atenția autorităților și publicului asupra problemelor cu care se confruntă angajații metroului.
Această metodă de protest non-agresivă este adesea utilizată ca avertisment înainte de escaladarea acțiunilor. Sindicaliștii speră ca mesajul lor să fie recepționat fără a fi nevoie de alte măsuri mai radicale.
Pichete și negocieri – pași premergători grevei japoneze
Pe lângă greva japoneză, USLM a organizat deja două pichete de protest în fața Ministerului Finanțelor și a Guvernului, pe 21 și 22 ianuarie. Aceste acțiuni au avut ca scop susținerea revendicărilor privind creșterea salariilor conform Contractului Colectiv de Muncă și asigurarea unei finanțări adecvate pentru metrou.
Lista cerințelor formulate de sindicaliști include:
- Respectarea prevederilor salariale negociate și incluse în Contractul Colectiv de Muncă;
- Alocarea unei finanțări suficiente pentru buna funcționare a metroului;
- Transparentizarea deciziilor financiare ale companiei Metrorex.
Liderii sindicali au subliniat că această situație nu poate continua în condițiile actuale și că sunt dispuși să intensifice protestele dacă revendicările lor nu vor fi luate în considerare.
Urmărește-ne și pe Google News
Rețele de socializare: Instagram, Facebook și Twitter
MENȚIUNE:
Informaţiile publicate de Vesteazilei.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ.
Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.