in

Lovitură majoră împotriva contrafacerii! Produse inteligente de 1,2 milioane de lei confiscate în Portul Constanța

Într-o acțiune de amploare desfășurată în Portul Constanța, autoritățile române au descoperit sute de ceasuri și brățări inteligente contrafăcute, cu o valoare estimată de 1,2 milioane de lei.

Lovitură majoră împotriva contrafacerii! Produse inteligente de 1,2 milioane de lei confiscate în Portul Constanța

Operațiunea a fost realizată de o echipă comună formată din polițiști de frontieră ai Gărzii de Coastă și inspectori vamali, care au efectuat un control detaliat al unui container sosit din China, cu destinația o societate comercială din Ucraina.

Descoperirea a ridicat semne de întrebare privind impactul produselor contrafăcute asupra pieței internaționale și asupra drepturilor de proprietate intelectuală.

Controlul unui container suspect

În cadrul unui control de rutină, echipa de control a inspectat un container care a ajuns pe teritoriul românesc, provenind din China. Containerul era destinat unei firme din Ucraina, iar autoritățile au avut bănuieli legate de natura bunurilor importate. După o verificare amănunțită, polițiștii au descoperit că în interiorul containerului se aflau 600 de ceasuri și 200 de brățări inteligente, care păreau a fi contrafăcute.

„În urma verificărilor amănunțite s-a constatat că în interiorul containerului se aflau 600 de ceasuri și 200 de brățări inteligente, în valoare totală de 1.200.000 de lei, articole susceptibile a aduce atingere dreptului de proprietate intelectuală al unor mărci cunoscute”, se arată într-un comunicat emis de Garda de Coastă.

Aceste produse, deși prezentau un aspect similar cu cele de marcă, nu respectau standardele de calitate și design ale mărcilor originale, fiind susceptibile de a induce în eroare consumatorii și de a prejudicia titularii drepturilor de proprietate intelectuală.

Impactul produselor contrafăcute asupra economiei și drepturilor de autor

Descoperirea acestei încărcături de produse contrafăcute subliniază o problemă globală tot mai prezentă în comerțul internațional: răspândirea bunurilor de calitate inferioară, care violează drepturile de autor și brevetelor înregistrate. Produsele contrafăcute nu doar că subminează încrederea consumatorilor, dar afectează și economia globală, având un impact semnificativ asupra companiilor care investesc în cercetare, dezvoltare și protecția propriei mărci.

Ceasurile și brățările inteligente contrafăcute sunt doar un exemplu dintr-un sector vast în care produsele falsificate au invadat piețele internaționale. Conform statisticilor, industria contrafacerii de produse de lux este în continuă expansiune, iar autoritățile de frontieră din întreaga lume sunt tot mai des implicate în capturarea acestor produse.

Această problemă este exacerbata de creșterea comerțului online și de ușurința cu care produsele pot fi transportate dintr-un colț al lumii în altul.

Cazul din Portul Constanța este o dovadă clară că lupta împotriva contrafacerii este una continuă, iar autoritățile române, împreună cu cele internaționale, trebuie să colaboreze pentru a combate acest fenomen.

Potrivit unui raport al Oficiului European pentru Proprietatea Intelectuală, contrafacerea de produse electrice și electronice reprezintă o parte semnificativă a mărfurilor confiscate la nivel global, iar România nu face excepție de la această regulă.

Urmărește-ne și pe Google News

Rețele de socializare: Instagram, Facebook și Twitter

MENȚIUNE:

Informaţiile publicate de Vesteazilei.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ.

Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.