in

Demisia lui Klaus Iohannis. Gest surprinzător pentru evitarea unei crize politice

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, luni, demisia sa din funcția de șef al statului.

Demisia lui Klaus Iohannis. Gest surprinzător pentru evitarea unei crize politice

Potrivit declarațiilor făcute în cadrul unei conferințe de presă susținute la Palatul Cotroceni, Iohannis va pleca oficial din funcție pe data de 12 februarie. Acest anunț neașteptat vine în contextul declanșării procedurii de suspendare în Parlamentul României.

„Pentru a scuti România și pe cetățenii români de această criză, de această evoluție inutilă și negativă, demisionez din funcția de președinte al României. Voi pleca din funcție poimâine, pe 12 februarie. Dumnezeu să binecuvânteze România”, a declarat Klaus Iohannis.

Motivele din spatele deciziei

Decizia președintelui este legată direct de inițiativa Parlamentului de a declanșa suspendarea sa din funcție. Procedura a fost calificată de Iohannis drept un demers „inutil, nefondat și păgubos”.

„Este un demers inutil pentru că, oricum, peste puține luni plec din funcție, după alegerea noului președinte. Este un demers nefondat, pentru că niciodată nu am încălcat Constituția. Și este un demers păgubos, pentru că de aici toată lumea pierde, nimeni nu câștigă”, a explicat președintele.

Suspendarea ar fi condus la organizarea unui referendum pentru demiterea președintelui, situație ce ar fi generat o criză politică semnificativă. Iohannis a avertizat că acest referendum ar avea efecte negative atât pe plan intern, cât și extern.

Unirea Principatelor: Lecțiile trecutului, busolă pentru viitor

Impactul intern și internațional

Klaus Iohannis a subliniat că organizarea unui referendum de demitere ar fi avut consecințe grave asupra societății românești, care ar fi fost divizată în două tabere antagonice.

„Unii vor fi de acord, alții nu vor fi de acord. Toată discuția va fi una axată doar pe negativ. Întreaga societate va fi bulversată. Nu se va mai discuta despre alegerile prezidențiale care vor veni. Nu se va discuta despre cum va merge România mai departe. Candidații nici măcar nu vor putea să îyi prezinte ideile în acest amalgam negativ”, a explicat președintele.

Pe plan internațional, efectele ar fi fost, conform lui Iohannis, „de durată și foarte negative”. Partenerii externi ai României nu ar fi putut încelege de ce șeful statului este demis chiar în perioada premergătoare alegerilor prezidențiale.

„Nu va înselege absolut nimeni dintre partenerii noștri de ce România își demite președintele, după ce de fapt a început deja procedura pentru alegerea noului președinte. Mai pe românește, vom fi efectiv de râsul lumii”, a declarat Iohannis.

Urmărește-ne și pe Google News

Rețele de socializare: Instagram, Facebook și Twitter

MENȚIUNE:

Informaţiile publicate de Vesteazilei.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ.

Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.