Conform anunțului oficial, calendarul de plată nu suferă modificări majore, dar există unele aspecte importante de luat în considerare, mai ales pentru cei care și-au primit pensiile prin intermediul Poștei Române sau pentru cei care locuiesc în afara țării.
Pentru aproximativ 2,5 milioane de pensionari care încasează pensia prin Poșta Română, livrarea banilor va începe luni, 3 martie 2025.
Procesul de distribuire se va desfășura pe parcursul mai multor zile, având în vedere numărul mare de beneficiari care primesc sumele într-un mod tradițional, prin poștaș.
Pentru pensionarii care au optat pentru plata prin card bancar, transferurile se vor face conform calendarului stabilit, pe 12 sau cel târziu pe 13 martie 2025. Acest program este similar cu cel obișnuit, fără modificări semnificative.
Astfel, pensionarii care au card bancar pot sta liniștiți, încasarea pensiei urmând să se facă într-un mod predictibil, la fel ca în lunile anterioare.
Te poate interesa: Pensii private în creștere! Activele fondurilor au atins un nou record în 2024
Recalcularea pensiilor și noile sume majorate
Un aspect important pentru pensionari în acest an este recalcularea pensiilor pentru cei care au avut venituri suplimentare în timpul activității lor profesionale. Aceste pensii recalculate vor intra în plată începând cu luna aprilie 2025, ceea ce aduce o veste bună pentru mii de seniori care vor beneficia de o creștere a veniturilor lunare.
Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii, a anunțat că primele decizii privind recalcularea vor fi emise în luna martie. Conform acestuia, există două categorii de pensionari care vor beneficia de majorări:
- Cei care aveau deja adeverințe privind venituri suplimentare în dosare, dar care nu au fost luate în calcul din cauza lipsei unei baze legale.
- Cei care au avut venituri nepermanente, cum ar fi sporuri, prime sau acord global.
„În luna martie se vor emite primele decizii de recalculare. Avem două categorii: cei care aveau deja adeverințele privind veniturile multe în dosare și nu au fost luate în calcul, pentru că nu exista bază legală. Acum am creat acest drept de a lua în calcul aceste venituri. Respectă principiul contributivității. Pensionarii încep să îyi primească și aceste venituri”, a explicat Baciu.
Totuși, se atrage atenția că aceste majorări nu vor fi spectaculoase, deoarece veniturile suplimentare nu sunt permanente. Doar în cazul pensionarilor care au beneficiat de acord global, creșterile pot fi mai substanțiale.
Pensionarii din străinătate risca să rămână fără pensie
Un alt aspect esențial de luat în considerare în luna martie 2025 este situația pensionarilor care locuiesc în afara României. Aceștia trebuie să trimită un document esențial pentru a nu rămâne fără pensie.
Conform legislației în vigoare, pensionarii care încasează pensie din România, dar care au domiciliul în străinătate, sunt obligați să transmită de două ori pe an certificatul de viață către autoritățile române. Acest document este un instrument administrativ necesar pentru a demonstra că beneficiarul este încă în viață și continuă să aibă dreptul la pensie.
Dacă acest certificat nu este trimis la timp, plata pensiei poate fi suspendată. Astfel, pensionarii din diaspora trebuie să fie foarte atenți la termenele limită pentru a nu se confrunta cu situația neplăcută de a rămâne fără venituri pe o anumită perioadă de timp.
Urmărește-ne și pe Google News
Rețele de socializare: Instagram, Facebook și Twitter
MENȚIUNE:
Informaţiile publicate de Vesteazilei.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ.
Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.