Rusia a confirmat că una dintre navele sale a fost avariată într-un atac lansat de Ucraina asupra peninsulei anexate. Atacul a rezultat într-un mort, doi răniți și daune materiale semnificative, marcând o nouă escaladare în ceea ce pare a fi o luptă pentru controlul Mării Negre.
Președintele rus, Vladimir Putin, a fost informat despre „pagubele” suferite de marea navă de debarcare Novocerkask în urma acestui atac, dar detalii suplimentare nu au fost oferite de Kremlin. Ministerul rus al Apărării a confirmat că nava a fost „avariată în timpul nopții într-un atac al Forțelor Armate Ucrainene cu rachete de croazieră” în orașul Feodosia.
Armata ucraineană susține că a „distrus” această navă și acuză că aceasta transporta drone de tip Shahed de fabricație iraniană, pe care Moscova le folosește frecvent în conflictul din regiune. Atacul a avut loc în jurul orei 2:30 (ora locală), folosind rachete de croazieră ale „aviației tactice”.
Reacția președintelui ucrainean
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a reacționat ironic la acest incident, sugerând că nava a fost scufundată și adăugând că armata ucraineană „a adăugat impresionant o navă a Flotei ruse submarine în Marea Neagră”.
Incidentul s-a soldat cu o victimă mortală și doi răniți, precum și cu daune materiale semnificative, afectând șase imobile în zonă. Guvernatorul Crimeei, Serghei Aksionov, a confirmat aceste detalii.
Acest atac împotriva unei nave rusești constituie un succes pentru Ucraina în încercarea sa de a îndepărta flota militară a Rusiei de pe coastele sale. Deși Ucraina a eșuat în a determina armata rusă să se retragă de pe front, ea a reușit să îndepărteze navele rusești din sud-vestul Mării Negre și să redeschidă un coridor maritim pentru exportul cerealelor ucrainene, sfidând amenințările Moscovei cu bombardamente.
Volodimir Zelenski a salutat aceste rezultate ca fiind o „mare victorie a Ucrainei la Marea Neagră”. Cu toate acestea, acest succes vine în contextul unui an dificil pentru Ucraina, deoarece ofensiva sa s-a lovit de opoziția armatei ruse, iar trupele Moscovei au intensificat presiunea asupra liniilor de front din est și sud.
În ciuda unor succese în Marea Neagră, tensiunile rămân ridicate în regiunea Crimeea, care a fost anexată de Rusia în 2014. Peninsula este esențială pentru logistica armatei ruse și continuă să fie un punct fierbinte în conflictul dintre cele două țări.
Urmărește-ne și pe Google News
Rețele de socializare: Instagram, Facebook și Twitter
MENȚIUNE:
Informaţiile publicate de Vesteazilei.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ.
Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.