Cu o anticipată creștere economică de 3,4% în 2024, mulți se întreabă care sunt cele mai sigure domenii de activitate și ce factori determină stabilitatea în ceea ce privește angajarea în acestea.
Unul dintre aspectele evidente este faptul că cei din domeniul IT&C se bucură de o stabilitate semnificativă pe piața muncii. Aceștia nu numai că au beneficiat de cele mai mari creșteri salariale de la aderarea României la Uniunea Europeană, dar se situează și în fruntea celor mai sigure locuri de muncă în economie.
Serviciile în IT&C au devenit fundamentale în societatea modernă, acoperind editarea de software, aplicații, găzduirea de aplicații și multe altele.
Pe lângă IT&C, și serviciile administrative și cele suport sunt considerate domenii sigure pentru angajare. Acestea includ activități precum închirierea și leasingul, agențiile de plasare a forței de muncă, servicii turistice și de protecție, activități de peisagistică și servicii pentru clădiri, precum și activitățile de secretariat și serviciile pentru întreprinderi.
În plus, sectorul producției de produse din lemn se situează pe locul patru în ceea ce privește siguranța locurilor de muncă. Aici sunt incluse activități precum tăierea și rindeluirea lemnului, fabricarea parchetului și a altor elemente de tâmplărie pentru construcții, precum și fabricarea ambalajelor din lemn.
Experiența din criza anterioară, cea din 2008-2010, arată că IT-iștii au fost printre cei mai bine protejați salariați, urmați de lucrătorii din producția auto și activitățile anexe extracției. Aceste sectoare au rezistat relativ bine în fața turbulențelor economice și au avut o creștere semnificativă în ceea ce privește ocuparea forței de muncă.
Tendințe în căutarea de locuri de muncă
Cu toate că perspectivele salariale rămân un criteriu important în alegerea unui loc de muncă, siguranța în domeniul de activitate și flexibilitatea au devenit prioritare pentru mulți angajați. Un sondaj recent arată că pentru 70% dintre respondenți, siguranța locului de muncă și capacitatea de a rezista la posibile crize economice sau șocuri externe sunt criterii importante în căutarea unui job.
Alte aspecte luate în considerare în alegerea unui loc de muncă includ beneficiile extrasalariale, posibilitatea de a avea timp liber și opțiunea de a lucra de acasă. Aceste tendințe reflectă preocuparea crescută a angajaților pentru siguranța financiară și flexibilitatea în ceea ce privește stilul lor de viață.
În ciuda creșterii numărului de absolvenți cu studii superioare, economia românească se confruntă cu un decalaj între cererea și oferta de pe piața muncii. O mare parte a absolvenților se concentrează în domenii precum administrația publică, învățământul și sănătatea, în timp ce piața muncii nu oferă suficiente locuri de muncă care solicită astfel de calificări.
Această discrepanță este în parte legată de structura economiei românești, care nu poate absorbi un număr mare de absolvenți de studii superioare. Astfel, apare o presiune asupra celor cu studii medii și a celor cu calificări scăzute în căutarea unui loc de muncă. Este o problemă de structură economică care trebuie abordată pentru a asigura o potrivire mai bună între cerere și ofertă pe piața muncii.
Urmărește-ne și pe Google News
Rețele de socializare: Instagram, Facebook și Twitter
MENȚIUNE:
Informaţiile publicate de Vesteazilei.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ.
Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.