Conform ultimelor date obținute prin sondajul efectuat de Avangarde, Partidul Social Democrat (PSD) se află în fruntea preferințelor electorale ale românilor, urmat de Partidul Național Liberal (PNL).
Într-o întrebare adresată celor 1.150 de respondenți, privind câștigătorul alegerilor europarlamentare, 36% au indicat PSD ca favorit. PNL se situează pe locul secund cu un procent de 21%, urmat de Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) cu 19%.
Partidele USR și SOS România completează topul, ocupând pozițiile patru și respectiv cinci, cu procente de 13% și 8%. Rămâne de remarcat faptul că 23% dintre participanți au preferat să nu răspundă sau nu au fost deciși.
Sondajul dezvăluie două scenarii politice
Sondajul Avangarde a prezentat două scenarii diferite în funcție de alianțele politice. În primul, partidele concurează separat, iar PSD conduce cu 31%, urmat de PNL cu 20% și AUR cu 19%. USR, SOS România, UDMR și PMP completează clasamentul cu procente variabile.
Într-un al doilea scenariu, unde USR, Forța Dreptei și PMP formează Alianța Dreapta Unită, PSD tot conduce cu 31%, dar PNL crește la 21%, iar Alianța USR-Forța Dreptei-PMP se situează la 14%. Procentajele pentru celelalte partide rămân constante.
Interesant este că sondajul evidențiază o participare activă la vot, 54% dintre români declarând că vor merge cu siguranță la urne.
În ceea ce privește încrederea în politicieni, Marcel Ciolacu, liderul PSD și actualul premier, se bucură de cea mai mare cotă de încredere, 26%, deși 66% dintre respondenți au exprimat neîncredere în el. Diana Șoșoacă și George Simion sunt următorii în top, amândoi cu procente de încredere și neîncredere similare.
Alți politicieni precum Nicolae Ciucă și Klaus Iohannis au înregistrat rate de încredere mai scăzute, iar Cătălin Drulă, liderul USR, se află pe ultimul loc în acest clasament. De asemenea, sondajul arată că Marcel Ciolacu este și cel mai încrezut membru al Guvernului, urmat de Sorin Grindeanu și Alexandru Rafila.
Percepția românilor despre Uniunea Europeană
Sondajul Avangarde a explorat și percepțiile românilor despre Uniunea Europeană. Majoritatea respondenților (61%) au o părere bună sau foarte bună despre UE, în timp ce 33% au exprimat opinii negative. De asemenea, 65% consideră că România ar trebui să rămână în UE, în timp ce 25% cred contrariul.
Urmărește-ne și pe Google News
Rețele de socializare: Instagram, Facebook și Twitter
MENȚIUNE:
Informaţiile publicate de Vesteazilei.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ.
Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.