in

Februarie surprinde cu temperaturi record în România, anticipând o primăvară timpurie

Elena Mateescu, directorul ANM, a prezentat o perspectivă neașteptat de caldă pentru luna februarie, anticipând temperaturi care ar putea atinge praguri record.


Într-un anotimp obișnuit marcat de frig și ninsori, aceste previziuni indică o schimbare semnificativă a tiparelor meteorologice.

Un val de căldură neobișnuit pentru iarnă

Conform declarațiilor lui Mateescu, România se bucură de o perioadă mai caldă decât este tipic pentru această perioadă a anului, chiar dacă în regiunile centrale și nordice, temperaturile maxime se vor menține între 6 și 8 grade Celsius.

În contrast, sudul, sud-vestul, vestul și sud-estul țării vor experimenta o vreme deosebit de caldă, cu temperaturi care vor ajunge până la 13-14 grade Celsius la începutul săptămânii.

Mijlocul săptămânii aduce o creștere și mai mare a temperaturilor, anticipându-se că valorile termice vor atinge chiar 17-18 grade, iar în weekend se pot aștepta maxime de 19-20 de grade Celsius în sud și sud-est. Această prognoză contrastează puternic cu tiparul obișnuit al vremii de iarnă, sugerând o abatere termică pozitivă semnificativă.

Precipitații mixte și ploi în așteptare

Pe lângă temperaturile neobișnuit de ridicate, se așteaptă și precipitații locale în vest, centrul și nordul țării, cu acumulări de 10-15 l/metru pătrat.

La munte, este posibil să se înregistreze precipitații mixte la altitudini de peste 1.500 de metri, inclusiv lapoviță și ninsoare, marcând o variație a condițiilor meteorologice pe teritoriul național.

Recorduri termice în perspectivă

Luna februarie a acestui an se profilează a fi una dintre cele mai calde din istoria măsurătorilor meteorologice din România, cu o abatere termică pozitivă record de 6,7 grade față de normalele termice ale lunii.

Această tendință depășește recordul anterior stabilit în februarie 2016, când s-a înregistrat o abatere termică pozitivă de 5,7 grade Celsius.

Aceste date, subliniate de Elena Mateescu în declarațiile sale recente, evidențiază schimbările semnificative în tiparele climatice ale țării, punând în perspectivă o posibilă reconfigurare a așteptărilor meteorologice pentru sezoanele de iarnă.

Urmărește-ne și pe Google News

Rețele de socializare: Instagram, Facebook și Twitter

MENȚIUNE:

Informaţiile publicate de Vesteazilei.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ.

Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.