in

Google și Meta se vor supune noilor reglementări DSA ce privesc securitatea populației europene

O nouă eră digitală se profilează la orizont pentru utilizatorii din Uniunea Europeană, inclusiv România, odată cu intrarea în vigoare a Actului legislativ privind serviciile digitale (DSA) sâmbătă, 17 februarie 2024.


Inițiativa impune platformelor online mari, precum Google, Facebook și Instagram, o serie de obligații menite să asigure un mediu online mai sigur și transparent.

Schimbări semnificative pentru platformele online

Această legislație ambițioasă urmărește să crească nivelul de protecție pentru utilizatorii europeni, oferindu-le acestora instrumente și mecanisme prin care să fie mai bine apărați împotriva conținutului și bunurilor ilegale și să li se respecte drepturile în spațiul digital.

Printre măsurile impuse se numără oferirea de către platforme a unor mijloace eficiente de raportare a conținutului ilegal, protejarea minorilor prin interzicerea reclamelor țintite pe baza profilurilor lor și asigurarea transparenței în ceea ce privește reclamele afișate utilizatorilor.

Platformele vizate de aceste noi reglementări, printre care se numără giganți digitali precum Google și Meta, au început deja să implementeze aceste obligații, demonstrând un angajament în a respecta cerințele legislative ale Uniunii Europene.

Totodată, actul legislativ prevede excepții pentru întreprinderile mici și microîntreprinderile, care au mai puțin de 50 de angajați și o cifră de afaceri anuală sub 10 milioane de euro, scutindu-le astfel de la îndeplinirea acestor cerințe riguroase.

O perspectivă amplă asupra siguranței digitale

Pe lângă obligațiile impuse platformelor, DSA introduce și un cadru de supraveghere la nivelul statelor membre, prin intermediul coordonatorilor naționali pentru serviciile digitale (DSC), care vor avea rolul de a monitoriza și a asigura respectarea noilor reglementări.

Acest sistem va facilita un răspuns coordonat și eficient la problemele legate de încălcarea DSA, contribuind la o mai bună protecție a utilizatorilor în întreaga Uniune Europeană.

Comisia Europeană intenționează să adopte în viitorul apropiat noi orientări și reglementări, inclusiv măsuri de atenuare a riscurilor pentru procesele electorale și un cadru pentru accesul la date, care să completeze eforturile de a crea un mediu digital mai sigur și mai responsabil.

Urmărește-ne și pe Google News

Rețele de socializare: Instagram, Facebook și Twitter

MENȚIUNE:

Informaţiile publicate de Vesteazilei.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ.

Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.