in

Abia acum s-a aflat. Din păcate este vorba de chef Richard Abou Zaki, vestea a venit ca un trăznet


Richard Abou Zaki, jurat la „Chefi la cuțite”, este prezentat drept singurul chef român care a câștigat o stea Michelin. Deși astăzi se bucură de notorietate și de un traseu profesional solid, bucătarul a dezvăluit la Știrile Antena Stars episoade grele din copilărie și din începuturile carierei.

Restaurantul pe care îl conduce în Italia a obținut distincția Michelin în numai șase luni, performanță care l-a așezat printre cei mai apreciați bucătari din Europa. În spatele acestui succes se află însă ani de muncă, sacrificii și momente de cumpănă pe care chef-ul le-a povestit deschis.

Copilărie cu piedici și dorința de a-și depăși condiția

Crescut în Piatra Neamț, Richard Abou Zaki spune că începutul nu a fost simplu. În școală a avut parte de răutăți și glume care l-au marcat, dar care i-au și alimentat ambiția de a reuși.

„Am plecat dintr-un orășel mic, din Piatra Neamț. La școală, copiii râdeau de mine, că aveam un ghiozdan cu căpșuni, ca de fetițe”

Hotărât să-și croiască propriul drum, a plecat în străinătate. În capitala Marii Britanii, unde a lucrat într-un restaurant de top, presiunea a fost uriașă. Perioada i-a pus la încercare rezistența fizică și psihică, lăsând urme vizibile.

„Am plâns opt-nouă luni, la Londra, în fiecare seară. Am pierdut inclusiv 10 kilograme”

Chiar și așa, a continuat să muncească metodic, convins că perseverența și atenția la detalii fac diferența. Reușita din Italia avea să confirme direcția pe care și-o dorise încă din anii de ucenicie.

Ținta următoare: a doua stea și echilibrul în prezent

Chef-ul mărturisește că, în copilărie, tatăl lui nu vedea un viitor strălucit în gastronomie. Timpul i-a demonstrat însă că alegerea a fost una solidă. Astăzi, ambiția sa trece la nivelul următor: două stele Michelin, o provocare pe care o consideră cea mai dificilă din carieră.

„Tatăl meu nu voia să fac meseria asta, dar eu am știut că într-o zi voi reuși să fac ceva în viață. Când am luat steaua Michelin, nu aveam nimic din ce avem acum la restaurant. Ei au apreciat conținutul. Nu aveam eleganța și frumusețea pe care le avem acum. Visul meu este să am două stele Michelin, pentru că este cel mai dificil. Trebuie să învăț să iubesc prezentul, pentru că eu sunt mereu cu capul în viitor”

În paralel cu activitatea din propria bucătărie, Richard Abou Zaki face parte din echipa „Chefi la cuțite”, alături de Orlando Zaharia, Ștefan Popescu și Alexandru Sautner. Cei patru jurizează preparate și aduc energie în platou de patru ori pe săptămână, menținând legătura cu publicul pasionat de gătit.

Stabilit de ani buni în Italia, chef-ul își gestionează responsabilitățile dintre restaurantul său și televiziune, rămânând fidel ideii că performanța se construiește din muncă, disciplină și respect pentru gust.