in

Aplicațiile de navigație precum Waze cresc riscul de amendă pentru șoferi! Rezultatele unui studiu belgian

Impactul aplicațiilor de navigație asupra siguranței rutiere: Un studiu belgian atrage atenția.

Aplicațiile de navigație precum Waze cresc riscul de amendă pentru șoferi! Rezultatele unui studiu belgian

Un studiu recent al institutului belgian Vias, specializat în siguranța rutieră, a relevat că șoferii care folosesc aplicații precum , Flitsmeister și Coyote primesc cu aproape 50% mai multe pentru depășirea limitei de viteză comparativ cu șoferii care nu recurg la astfel de sisteme.

Conform acestui studiu, la fiecare 10.000 de kilometri parcurși, utilizatorii acestor aplicații sunt sancționați cu jumătate mai multe amenzi pentru viteza excesivă.

În urma acestor constatări, Vias propune interzicerea notificărilor despre radare oferite de aceste aplicații. Motivația acestei propuneri se bazează pe observația că astfel de sisteme încurajează șoferii să încalce legea, permițându-le să evite controalele rutiere.

O problemă adițională identificată este faptul că șoferii care folosesc aceste aplicații sunt mai puțin conștienți de pericolele asociate cu depășirea vitezei.

De asemenea, aceștia au tendința de a crede că nu există pericol atunci când drumul pare liber, creând astfel un mediu propice pentru comportamente riscante.

Distragerea atenției și evitarea controalelor alcoolice

Aplicațiile precum Waze pot de asemenea să distragă atenția șoferilor și le permit să evite controalele de alcoolemie prin schimbarea rutei atunci când un astfel de control este semnalat.

Vias se uită spre exemplele Germaniei și Elveției, unde astfel de interdicții sunt deja implementate.

În Elveția, utilizarea dispozitivelor precum Coyote este sancționată cu amenzi, în timp ce utilizarea Waze a fost reglementată printr-un acord care a dus la eliminarea notificărilor despre radare din aplicația respectivă.

Urmărește-ne și pe Google News

Rețele de socializare: Instagram, Facebook și Twitter