in

Arsenie Boca va fi canonizat în 2025: Povestea și controversele Sfântului Ardealului

Decizia de a canoniza pe părintele Arsenie Boca, alături de părintele Constantin Sârbu și părintele Ilie Lăcătușu, a fost luată recent de Patriarhul Daniel al Bisericii Ortodoxe Române.


Conform deciziei oficiale, canonizarea lui Arsenie Boca va avea loc în anul 2025, un an desemnat de Biserica Ortodoxă Română drept „Anul Mărturisitorilor”. Acest moment va reprezenta încheierea procesului de recunoaștere a sfințeniei pentru una dintre cele mai influente figuri religioase din România.

„Trei i-am propus noi, iar pe unul l-a propus un grec, fapt la care nu ne așteptam. Patriarhia Ecumenică a fost de acord. Este tocmai ctitorul Schitului Prodromu, Cuviosul Nifon. Acel grec auzise despre viețuirea lui sfântă și este foarte interesantă această lucrare, că nu noi, ci altcineva, care nu este din neamul nostru, a făcut propunerea respectivă, pentru că erau cunoscută din tradiția athonită viața acestui cuvios”, a transmis Patriarhul României.

Controversele vieții lui Arsenie Boca

Viața lui Arsenie Boca nu a fost lipsită de controverse. Născut în județul Hunedoara în 1910, Arsenie Boca a devenit o figură venerată în rândul credincioșilor, dar și un subiect de discuții aprinse. Printre numeroasele sale realizări religioase, părintele a fost adesea în centrul atenției din cauza unor afirmații și acțiuni considerate controversate.

Una dintre cele mai notabile controverse a fost legată de relația sa cu mama sa, de care se pare că s-a îndepărtat după ce a ales calea monahală. În plus, s-a speculat mult timp despre presupusele legături ale lui Arsenie Boca cu Mișcarea Legionară, suspiciuni alimentate de documentele păstrate în arhivele fostei Securități.

Pe lângă aceste aspecte, părintele a fost cunoscut și pentru profețiile sale. Acestea, adesea de natură apocaliptică, includeau predicții despre războaie și scenarii de moarte, atrăgând atenția și interesul a numeroși români.

Un drum spre recunoaștere

Canonizarea unui sfânt în Biserica Ortodoxă Română este un proces complex și meticulos, care implică nu doar o viață de devoțiune și sfințenie, dar și recunoașterea acestei sfințenii de către întreaga comunitate religioasă. Arsenie Boca, cunoscut drept „Sfântul Ardealului”, a fost un simbol al credinței și al rezistenței spirituale într-o perioadă marcată de provocări politice și sociale.

Lista celor propuși pentru canonizare în 2025 include, pe lângă Arsenie Boca, și părinții Constantin Sârbu și Ilie Lăcătușu, ambele figuri importante în cadrul religiei ortodoxe. Acest trio de clerici a fost recunoscut pentru contribuțiile lor semnificative la spiritualitatea și cultura religioasă a României.

Canonizărea pentru credincioși

Pentru credincioși, canonizarea lui Arsenie Boca reprezintă nu doar o recunoaștere oficială a sfințeniei sale, ci și un moment de reafirmare a valorilor și tradițiilor ortodoxe. Mii de pelerini vizitează anual mormântul părintelui, situat la Mănăstirea Prislop, căutând alinare și inspirație spirituală.

Canonizarea este văzută ca un act de validare a credinței lor și a rugăciunilor adresate Sfântului Ardealului. De asemenea, acest eveniment va întări legătura dintre comunitatea ortodoxă și valorile sale fundamentale, promovând totodată un mesaj de speranță și devotament în fața adversităților.

Urmărește-ne și pe Google News

Rețele de socializare: Instagram, Facebook și Twitter

MENȚIUNE:

Informaţiile publicate de Vesteazilei.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ.

Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.