in

Atenție influenceri! Cum pierderea controlului asupra paginilor de facebook devine o amenințare reală

Fenomenul pierderii paginilor de Facebook, un pericol real pentru influenceri.

Atenție influenceri! Cum pierderea controlului asupra paginilor de facebook devine o amenințare reală

Influența digitală este o monedă de aur în lumea modernă, însă cu cât aceasta crește, cu atât crește și riscul pierderii ei.

Recent, un incident nefericit a evidențiat vulnerabilitățile pe care influencerii le întâmpină în gestionarea paginilor lor de , în special în fața atacurilor sofisticate de tip hacking.

Hannah Shaw, cunoscută în mediul online ca Kitten Lady, a devenit un exemplu relevant în această problemă. Shaw, dedicată cauzei îngrijirii pisicuțelor nou-născute, a reușit să strângă peste 1 milion de dolari pentru adăposturile de animale, iar pagina ei de Facebook a adunat peste un milion de urmăritori.

Totuși, aproape că a pierdut accesul la această pagină din cauza unui atac de inginerie socială, un exemplu clar al riscurilor la care se expun influencerii în era digitală.

Platformele precum Facebook, Instagram și YouTube, odinioară simple unelte de promovare, au devenit acum principalele surse de venit pentru mulți creatori de conținut.

În această lume digitală, hackerii, înarmați cu tactici rafinate de inginerie socială, vizează adesea aceste conturi valoroase. Aceștia se folosesc de cunoștințele limitate în domeniul tehnologic ale influencerilor, creând breșe de securitate ușor de exploatat.

Un alt exemplu este cel al creatorului Hobby Bobbins, activ în domeniul modei vintage. El a fost ținta unei tentative de fraudă prin intermediul unei cereri false de interviu de la un anumit Rex Hall, care se prezenta ca manager al show-ului Podcast and Chill with MacG.

Deși acesta este un podcast real, niciun Rex Hall nu este asociat public cu acesta. În ciuda suspiciilor, Bobbins a acceptat să participe la un apel Zoom pentru pregătirea interviului, inclusiv configurarea unui Facebook Live.

În timpul apelului, escrocii au îndrumat victima către setările backend ale paginii, sugerând accesarea unei pagini obscure numite „datasets”. Această manevră a permis hackerilor să genereze un URL unic, prin care au obținut accesul la contul lui Bobbins și și-au atribuit rolul de administrator pe pagina sa, eliminându-l pe Bobbins din gestiunea propriei pagini.

Din păcate, cererile de asistență adresate companiei nu au avut succes, iar Bobbins a rămas fără accesul la cei 400.000 de urmăritori, pagină care ulterior a fost curățată de conținutul original și umplută cu linkuri false spre site-uri de reclame.

Urmărește-ne și pe Google News

Rețele de socializare: Instagram, Facebook și Twitter