Aceste sancțiuni au fost discutate și aprobate în cadrul unui Sinod desfășurat de curând, însă numele celor sancționați nu au fost făcute publice.
Biroul de presă al Patriarhiei a oferit detalii generale despre tipologia măsurii aplicate, care poartă denumirea de „dojană sinodală scrisă”.
Sancțiunile aplicate de Sfântul Sinod
În cadrul ultimei întâlniri a Sfântului Sinod, autoritățile Bisericii Ortodoxe Române au sancționat un număr semnificativ de preoți și ierarhi care au încălcat principiile fundamentale referitoare la separarea Bisericii de viața politică. Aceștia au fost avertizați printr-o „dojană sinodală scrisă”, o sancțiune ce subliniază imperativul respectării disciplinei canonică și statutare, precum și interdicția de a se implica activ în campanii electorale.
Comunicatul transmis de Patriarhia Română subliniază faptul că aceștia nu au respectat hotărârile sinodale referitoare la poziția Bisericii față de politica și campaniile electorale.
„Sfântul Sinod a aprobat dojană sinodală scrisă pentru cei care nu au respectat disciplina canonică și statutară, precum și hotărârile sinodale referitoare la poziția Bisericii Ortodoxe Române față de viața politică și campaniile electorale”, se precizează în mesajul transmis.
Această decizie reafirmă principiul fundamental conform căruia Biserica Ortodoxă Română se menține neutră față de politica din țară, iar implicarea clerului în campanii electorale poate submina autoritatea morală a Bisericii.
Astfel, prin măsura sancționării, se dorește protejarea echilibrului dintre sfera religioasă și cea politică.
Citește și: Sfântul Grigorie de Nazianz: Teologul tăcut care a transformat Biserica din Constantinopol
Măsuri anterioare și aplicarea sancțiunilor
Deși sancțiunea aplicată acum este recentă, Biserica Ortodoxă Română nu este la prima intervenție de acest tip. De-a lungul anilor, au existat mai multe momente în care preoți și ierarhi au fost sancționați pentru abateri similare. Cea mai recentă sancțiune a fost aplicată Arhiepiscopului Teodosie al Tomisului, care a primit un avertisment scris din partea Bisericii pentru încălcarea ordinii statutare.
În cazul său, avertismentul a fost motivat de „tulburarea păcii din viața Bisericii și a societății”, provocată prin acte de răzvrătire și presiuni publice. Teodosie a fost acuzat că a sfidat hotărârile sinodale și că a exercitat o influență politică nejustificată, alimentând un climat de indisciplină în sânul Bisericii.
Astfel de măsuri sancționatorii reflectă angajamentul Bisericii Ortodoxe Române de a menține disciplina internă și de a proteja statutul sacru al funcțiilor religioase. Deși există voci care critică aplicarea unor sancțiuni de acest tip, Biserica rămâne fermă pe pozițiile sale, subliniind importanța separării clare între religie și politică.
Urmărește-ne și pe Google News
Rețele de socializare: Instagram, Facebook și Twitter
MENȚIUNE:
Informaţiile publicate de Vesteazilei.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ.
Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.