in

Canicula face ravagii în România! Sute de persoane leșină pe stradă din cauza temperaturilor extreme

Sâmbătă, 13 iulie, România s-a confruntat cu una dintre cele mai severe zile de caniculă din acest an.

Schimbare radicală a vremii în România cu temperaturi în crescere însemnată începând cu 4 februarie

Temperaturile au depășit 40 de grade Celsius, declanșând un cod roșu de caniculă ce a afectat regiuni întinse ale țării: Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia și Moldova. În aceste condiții extreme, sute de persoane au leșinat pe stradă și au fost nevoite să apeleze la numărul de urgență 112.

Dr. Alis Grasu, managerul Serviciului de Ambulanță București-Ilfov, a declarat pentru Antena 3 CNN: „Sunt și tineri printre cei care au leșinat, sunt toate categoriile de vârstă.” Aceasta a subliniat că o mare parte din solicitările la Ambulanță sunt legate de căldura extremă, deși nu toate cazurile pot fi atribuite direct temperaturilor ridicate.

Avertizări meteorologice prelungite

Meteorologii au extins avertizarea de caniculă și pentru zilele de luni, 15 iulie, și marți, 16 iulie, cu posibilitatea prelungirii acesteia și pentru mijlocul săptămânii viitoare. Specialiștii avertizează că valul de căldură ar putea continua să afecteze populația, creând probleme majore de sănătate publică.

În acest context, autoritățile și medicii recomandă evitarea expunerii la soare între orele 11:00 și 18:00, intervalul considerat cel mai periculos pentru sănătate. Este esențial ca oamenii să-și ia măsuri de precauție adecvate, inclusiv purtarea hainelor lejere din fibre naturale și protejarea capului cu pălării sau șepci.

Recomandări pentru prevenirea problemelor de sănătate

Pentru a evita riscurile asociate caniculei, specialiștii oferă o serie de sfaturi utile:

  • Hidratarea constantă: Consumul de apă este esențial pentru menținerea unei bune stări de sănătate. Este recomandat să se consume peste 2,5 litri de lichide pe zi, preferabil apă, ceaiuri neîndulcite și sucuri naturale.
  • Evitarea băuturilor dăunătoare: Se recomandă evitarea băuturilor foarte dulci, acidulate, cu conținut ridicat de cofeină și a băuturilor alcoolice, care pot agrava deshidratarea.
  • Vestimentație adecvată: Purtarea hainelor ample și lejere, care să acopere cât mai mult din suprafața corpului, poate ajuta la reducerea impactului căldurii extreme.

„Nu plecăm de acasă fără o sticlă cu apă la noi. Este foarte important să ne hidratăm”, a adăugat dr. Grasu. Ea a subliniat, de asemenea, importanța evitării activităților în aer liber în timpul orelor de vârf ale caniculei, inclusiv plaja, grădinăritul și sportul.

Urmărește-ne și pe Google News

Rețele de socializare: Instagram, Facebook și Twitter

MENȚIUNE:

Informaţiile publicate de Vesteazilei.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ.

Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.