in

Cercetare în România ce dezvăluie tendințele consumului de droguri prin analiza apelor reziduale

Ramona Dabija, liderul Agenției Naționale Antidrog, a dezvăluit detalii despre un proiect inovator ce implică analiza apelor reziduale pentru a identifica tipurile de droguri consumate de populație.

Bucureștiul se confruntă cu o creștere alarmantă a consumului de droguri - propunerile lui Sebastian Burduja

Această abordare, care se îndepărtează de strategiile tradiționale de monitorizare a consumului de droguri, urmărește să ofere o imagine mai clară și obiectivă asupra substanțelor preferate de cetățeni, precum și modelele lor de consum.

Proiectul, lansat în capitala României, București, implică colectarea de probe din apele reziduale ale orașului, cu un focus special pe stația de epurare din Glina, timp de o săptămână. Demersul este parte a unei inițiative mai ample la nivel european și a fost supus unei analize detaliate de către experții de la Universitatea din Anvers.

Prin aplicarea unor factori de corecție meticuloși, cercetătorii au reușit să elimine influența variabilelor externe, cum ar fi prezența unităților medicale sau a fabricilor de medicamente, pentru a asigura acuratețea rezultatelor.

O Nouă Perspective asupra Monitorizării Consumului de Droguri

Conform spuselor Ramonei Dabija, acest studiu oferă o perspectivă nouă asupra gestionării și înțelegerii consumului de droguri, punând accentul pe problema generală, în loc să se concentreze pe indivizi.

Rezultatele obținute dezvăluie o tendință de consum recreațional al drogurilor în timpul weekendurilor, cu o prevalență a stimulentelor precum cocaina și ecstasy. Aceasta sugerează o căutare a plăcerii și a unei stări de bine sporite de către locuitorii orașului, în special în afara săptămânii de lucru.

Mai mult, proiectul a scos la iveală și un consum regulat de ketamină, o substanță ce, deși este utilizată în anumite contexte medicale, nu este recomandată pentru consumul uman datorită efectelor sale potent psihedelice și disociative.

proiectul subliniază importanța adoptării unor metode inovatoare și bazate pe dovezi în politica națională antidrog, deschizând calea către soluții mai adaptate la realitățile sociale contemporane.

Urmărește-ne și pe Google News

Rețele de socializare: Instagram, Facebook și Twitter

MENȚIUNE:

Informaţiile publicate de Vesteazilei.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ.

Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.