Potrivit acestuia, Marcel Ciolacu, actualul premier și președinte al PSD, conduce detașat în preferințele alegătorilor pentru primul tur al scrutinului. Însă, ceea ce i-a șocat pe mulți este poziția neașteptat de joasă a lui Nicolae Ciucă, fostul prim-ministru și actual lider al PNL, care abia se clasează pe locul al cincilea.
Marcel Ciolacu în topul preferințelor
Rezultatele sondajului INSCOP sugerează că majoritatea celor care și-au exprimat intențiile de vot îl preferă pe Marcel Ciolacu ca opțiune principală pentru funcția de președinte al României. Potrivit datelor colectate, 25,3% dintre alegători ar opta pentru Ciolacu, un procent semnificativ mai mare decât cel obținut de ceilalți competitori. Pe locul al doilea în preferințele alegătorilor se află George Simion, liderul AUR, cu 19,1%, urmat de Elena Lasconi (USR), cu 14,3%.
Este interesant de remarcat faptul că, în condițiile în care mai mult de 70% dintre cei chestionați au declarat că vor vota, Ciolacu rămâne lider incontestabil. De asemenea, trebuie subliniat că acest sondaj reflectă preferințele unui eșantion semnificativ de alegători, ceea ce întărește ideea că PSD și-a consolidat o bază solidă de susținători, în ciuda tensiunilor politice din ultima perioadă.
Nicolae Ciucă, o mare surpriză
Unul dintre cele mai surprinzătoare rezultate ale sondajului este poziția slabă a lui Nicolae Ciucă, care se află abia pe locul al cincilea, cu doar 9,1% din intențiile de vot. Fostul prim-ministru și lider al PNL, care în trecut a fost considerat un posibil candidat puternic la funcția de președinte, pare să fi pierdut mult teren în fața altor candidați. Deși PNL a fost un jucător important pe scena politică românească, alegătorii par să fi căutat alte opțiuni în acest context electoral.
În fața lui Ciucă se află, pe lângă Ciolacu și Simion, nume mai puțin cunoscute pe scena politică, dar care au reușit să atragă un număr semnificativ de susținători. Mircea Geoană, fostul ministru de externe și actual diplomat al României, se află pe locul patru, cu 13,3% din intențiile de vot, o performanță destul de bună, având în vedere că Geoană nu este un candidat activ pe scena politică de zi cu zi. În această lume politică volatilă, mai multe figuri independente par să capteze un interes tot mai mare din partea electoratului.
Cine sunt ceilalți competitori?
În afară de Ciolacu, Simion și Geoană, sondajul INSCOP relevă prezența altor candidați care ar putea juca un rol important în alegerile prezidențiale din 2024. Elena Lasconi, primarul orașului Câmpulung, se află pe locul al treilea, cu 14,3%, iar Călin Georgescu, fost director al Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, este un alt candidat independent care a câștigat susținători, obținând 5,4%. Acești candidați par să beneficieze de o creștere constantă a popularității, demonstrând un interes al electoratului pentru opțiuni mai puțin tradiționale sau mai noi pe scena politică.
Printre alți competitori care ar putea influența scorul final se numără Cristian Diaconescu, fost ministru de externe, și Kelemen Hunor, liderul UDMR, care obțin procente de 4,6% și respectiv 4,1%. Chiar și așa, aceștia par a fi mai degrabă niște figuri cu șanse mai mici, fără o bază solidă de susținători care să le permită să pătrundă în turul doi.
Proiecțiile pentru turul al doilea
Sondajul INSCOP oferă și o proiecție interesantă pentru turul al doilea al alegerilor. Potrivit datelor, în condițiile unui tur doi între Ciolacu și alți candidați, actualul premier ar ieși câștigător în fața tuturor, cu excepția lui Mircea Geoană. Într-o confruntare directă cu Geoană, însă, sondajul sugerează că lupta ar fi extrem de strânsă, Geoană având șanse mari de a câștiga. Această posibilitate pune în lumină un scenariu electoral complex și arată cât de imprevizibilă poate fi politica din România în 2024.
Chiar și așa, este important de subliniat că sondajele sunt doar o fereastră în realitatea electorală și că, pe măsură ce ne apropiem de alegeri, dinamica politică poate suferi schimbări semnificative. Alegătorii vor reacționa la evenimentele politice, iar susținerea față de anumiți candidați se poate modifica pe măsură ce vor apărea noi informații sau evenimente majore.
Urmărește-ne și pe Google News
Rețele de socializare: Instagram, Facebook și Twitter
MENȚIUNE:
Informaţiile publicate de Vesteazilei.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ.
Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.