in

Criza apei în România: Amenzi colosale pentru consum iresponsabil

România se confruntă cu o criză majoră în ceea ce privește alimentarea cu apă potabilă, pe fondul unui val de căldură fără precedent.

Criza apei calde și a căldurii în București lasă mii de locuințe în frig

În timp ce unii cetățeni consumă cantități uriașe de apă pentru a uda grădinile sau a umple piscinele, alții nu au apă nici măcar pentru a bea. Legea Apelor prevede amenzi între 25.000 și 30.000 de lei pentru folosirea nerațională a apei, dar implementarea acestor sancțiuni rămâne problematică.

Dalia Pop, o locuitoare din Chinteni, unul dintre satele-dormitor din jurul orașului Cluj-Napoca, a postat pe un grup de Facebook despre situația disperată a comunității sale. „L-a pus patronu’ să ude peluza. Noi suntem de 3 zile fără apă de la rețea…” – a scris aceasta. În timp ce supermarketurile udă peluzele cu apă de la robinet, locuitorii satului nu au apă nici măcar pentru necesitățile de bază.

Problemele Sistemului de Alimentare cu Apă

Problemele de alimentare cu apă nu sunt limitate doar la Chinteni. Lucian Croitoru, directorul Companiei de Apă Someș, a confirmat că situații similare sunt întâlnite în tot județul Cluj și în județul Sălaj. „Probleme similare sunt aproape în tot județul Cluj, sunt probleme și în tot județul Sălaj din aria noastră de administrare, dar sunt probleme similare în multe alte locuri din țară în zilele astea. Primim informații de la colegii din alte localități, de la alți operatori și sunt exact aceleași probleme”, a declarat acesta pentru „Adevărul”.

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, a subliniat că problemele de alimentare cu apă sunt mai grave în sudul și estul României, unde se prognozează o scădere cu 20% a resurselor de apă disponibile. „România este afectată în fiecare an de inundații și secetă sau de o combinație a acestor fenomene extreme. Toate prognozele pe termen lung arată că partea estică și cea sudică a țării se vor confrunta cu o scădere cu 20% a resurselor de apă disponibile”, a susținut ministrul.

Reacțiile Locuitorilor și Autorităților Locale

În Chinteni, locuitorii sunt divizați în opinii cu privire la cauzele problemei. Unii dau vina pe Compania de Apă Someș pentru sistemul subdimensionat, în timp ce alții îndeamnă la utilizarea rațională a apei. Lador, un localnic, a afirmat: „Vă îndreptați furia greșit spre consumatorii de apă din rețea. În orice localitate am locuit până acum nu am avut problema asta… Problema e la Compania de Apă care nu e în stare să rezolve problema…”

Dalia Pop a răspuns: „Ok, e vina rețelei. Dar și nepăsarea unora. De 3 zile se postează pe grup că există probleme cu apa, normal că s-a sunat și la dispecerat. Dacă soluția rapidă e să renunțăm la a uda peluza, da, aleg să nu ud peluza cu apa din rețea ci cu una colectată. Răspunsul rapid este la noi…”

Primăria Chinteni a încercat să sensibilizeze locuitorii cu privire la utilizarea rațională a apei, lansând apeluri și avertizări cu privire la sancțiuni. „Vă adresăm insistent rugămintea de a nu mai folosi apa pentru a uda grădinile pe care le dețineți”, a transmis Primăria în urmă cu doi ani.

Răspunsul Companiei de Apă Someș

Lucian Croitoru de la Compania de Apă Someș a explicat că în perioadele caniculare se înregistrează supra-consumuri de apă, de cinci-șase ori mai mari față de perioadele normale. „Sunt consumuri crescute de cinci-șase ori față de perioade normale și sistemul nu mai duce. Sistemul de rețele este proiectat după niște normative tehnice în vigoare și nu poți să-l faci mai mare și nici n-ar ajuta să redimensionezi rețelele, că tot nu ar duce de astfel de consumuri”, a explicat Croitoru.

Acesta a subliniat că există și alte perioade în an când consumul de apă crește, cum ar fi de Crăciun și Revelion, dar acestea sunt de scurtă durată. Pe timpul verii, însă, consumul excesiv se menține pe perioade îndelungate, ceea ce face dificilă alimentarea constantă cu apă a tuturor locuitorilor.

Amenzi pentru Folosirea Iresponsabilă a Apei

Conform Legii Apelor (107/1996), utilizarea nerațională a apei potabile este sancționată cu amenzi între 25.000 și 30.000 de lei pentru persoane fizice și între 75.000 și 80.000 de lei pentru persoane juridice. Cu toate acestea, Lucian Croitoru a menționat că nu are cunoștință de cazuri în care s-au aplicat aceste sancțiuni. Atribuțiile de constatare și aplicare a amenzilor revin inspectorilor din Ministerul Apelor, Pădurilor și Protecției Mediului, Regiei Autonome „Apele Române” și altor persoane împuternicite de conducerea Ministerului.

Urmărește-ne și pe Google News

Rețele de socializare: Instagram, Facebook și Twitter

MENȚIUNE:

Informaţiile publicate de Vesteazilei.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ.

Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.