Criză în sportul românesc! Finanțările suspendate pentru trei federații majore
in

Criză în sportul românesc! Finanțările suspendate pentru trei federații majore

Anul 2024 marchează o cotitură neașteptată în finanțarea sportului românesc.


Federațiile de handbal, și hochei pe gheață se confruntă cu suspendarea finanțărilor de la bugetul de stat, o decizie luată de Agenția Națională pentru Sport (ANS). Această măsură survine în urma nerespectării anumitor condiții esențiale pentru eligibilitate.

Federația Română de Handbal (FRH) se află într-o situație delicată, având finanțarea suspendată pentru nerespectarea prevederilor statutare.

Conform Raportului ANS, „Prin Încheierea nr.35/ÎNCH/PJ/2023…instanța a constatat nerespectarea prevederilor Statutului Federației Române de Handbal”, o încălcare directă a normelor stabilite de Agenție.

Surselor din mediul sportiv indică faptul că FRH a avut lacune în dosarul de eligibilitate, în particular, absența unui document crucial – aprobarea bugetului pe 2023 de către Adunarea Generală a federației. „Ei au avut acte lipsă la dosar…În plus, au un proces în instanță pe care l-au pierdut…”, explică sursele pentru AGERPRES, subliniind dificultățile administrative întâmpinate de FRH.

Probleme și la alte federații

Federația Română de Tenis și cea de Hochei pe Gheață nu sunt ocolite de această criză. ANS a găsit nereguli și în dosarele lor, declarându-le de asemenea neeligibile pentru finanțările pe anul 2024.

În cazul tenisului, s-a constatat „Nerespectarea dispozițiilor art.29 alin. (2)-(4) din Regulamentul de punere în aplicare a dispozițiilor Legii educației fizice și sportului nr.69/2000…”, o încălcare semnificativă a regulamentelor stabilite.

Situația Federației Române de Hochei pe Gheață este complicată de existența a doi președinți, un fapt ce a generat litigii încă nesoluționate. „Ei au doi președinți aleși, sunt mai multe procese aflate pe rol…„, relevă sursele, evidențiind problemele structurale ale federației.

Panorama generală a finanțărilor sportive

În contrast cu aceste cazuri, Agenția Națională pentru Sport a anunțat că 66 de federații sportive naționale sunt eligibile pentru finanțare în 2024. Lista include federații de la bob și sanie până la bridge și arte marțiale, reflectând o diversitate largă în sfera sportivă românească.

Decizia subliniază importanța conformității cu reglementările și necesitatea unei administrări riguroase în cadrul federațiilor sportive.

Urmărește-ne și pe Google News

Rețele de socializare: Instagram, Facebook și Twitter