in

Cum să ai o pensie mai mare în România: Noile reglementări ale Casei de Pensii pentru 2024

Casa de Pensii a adus vești bune pentru pensionarii din România, anunțând o creștere a pensiilor începând cu 1 ianuarie 2024.


Această decizie vine ca un răspuns la așteptările multor români care speră la un trai mai bun și mai sigur după anii de muncă. Noua lege a pensiilor este programată să intre în vigoare la 1 septembrie 2024, iar anticipările sunt pozitive pentru aproximativ trei milioane de români care ar putea beneficia de această măsură.

Însă, o preocupare majoră a românilor aflați încă în câmpul muncii este legată de recalcularea pensiilor. Există temeri că această recalculare ar putea duce la scăderea veniturilor la pensionare. Pentru a liniști aceste temeri, ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a asigurat că nicio pensie nu va scădea în urma recalculării.

Echitate și reformă în sistemul public de pensii

Reforma propusă de și ministrul Muncii are ca obiectiv principal aducerea de echitate în sistemul public de pensii din România. Simona Bucura Oprescu a subliniat importanța unui cuantum egal al pensiilor, indiferent de pe care ai ieșit.

”Noi, în noua lege, primul lucru pe care l-am făcut este acela de a veni cu o formulă care să ne ducă în zona ca pentru muncă și contributivitate egale să ai un cuantum al pensiei egal”, a declarat ministrul.

Acest pas este esențial având în vedere variațiile în legislația și stagiile de cotizare diferite pe parcursul anilor.

Un alt obiectiv al noii legi a pensiilor este creșterea sustenabilă a pensiilor, astfel încât românii să beneficieze de pensii decente și respect după o viață de muncă. Comparativ cu media din Uniunea Europeană, care alocă 13,6% din PIB pentru cheltuielile cu pensiile, România se situa la 9%. Astfel, este evidentă nevoia de ajustare și de creștere a acestor fonduri pentru a asigura un nivel de trai corespunzător pentru pensionari.

Punctele de stabilitate și mărirea veniturilor

Un aspect esențial în determinarea sumelor care vor fi încasate după recalcularea pensiilor sunt punctele de stabilitate. Acestea au rolul de a adecva pensiile în funcție de veniturile fiecărui pensionar.

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a explicat că punctele de stabilitate sunt esențiale pentru ajustarea pensiilor cu venituri mici.

”De exemplu, în indemnizația minimă socială, avem 1,2 milioane de români. Avem și români care au intrat, din cauza faptului că au intrat prin pensie din invaliditate, poți intra în pensia de invaliditate chiar dacă ai o singură zi de muncă dar, din păcate, ai avut un accident de muncă, ți-ai pierdut capacitatea de muncă și obții pensie de invaliditate”, a adăugat ministrul.

Această abordare evidențiază încercarea de a oferi o soluție adaptată diversității situațiilor pensionarilor din România, asigurând un tratament echitabil și adecvat în funcție de nevoile individuale.

Cu intrarea în vigoare a noii legi a pensiilor și recalcularea veniturilor, se așteaptă un impact semnificativ asupra economiei românești. Creșterea pensiilor poate stimula consumul și poate genera o cerere internă mai mare, ceea ce poate contribui la creșterea economică.

Urmărește-ne și pe Google News

Rețele de socializare: Instagram, Facebook și Twitter