O ciorbă de post care să țină de foame și să aibă gust bogat? Răspunsul vine din această variantă cu perișoare din ciuperci – simplă, economică și plină de aromă. Preparatul pornește de la o bază clasică de legume, iar „carnea” perișoarelor este înlocuită cu ciuperci marunțite, legate cu făină și asezonate corect. Mai jos găsești pașii explicați limpede, astfel încât să obții o ciorbă echilibrată ca textură și gust.
Ingrediente si cantitati
Pentru baza de ciorbă:
• 1 ceapă • 1 ardei roșu • 200 g varză tocată • 3 linguri ulei • jumătate de cutie de roșii • legume (după preferință) • apă, sare, piper, foi de dafin
Pentru perișoarele de post:
• 500 g ciuperci • 7 linguri făină • busuioc • 3 linguri ulei • pătrunjel • mărar
Notă: Păstrează ingredientele de bază și condimentele din listă; astfel rămânem în spiritul rețetei de post, fără adaosuri de origine animală.
Preparare pas cu pas
1) Pornește baza de legume. Taie mărunt ceapa și ardeiul roșu. Călește-le în cele 3 linguri de ulei, la foc mediu, aproximativ 5 minute, amestecând ușor. Adaugă varza tocată, legumele alese și toarnă apă cât să acopere generos. Potrivește de sare și piper, apoi adaugă 2–3 foi de dafin. Lasă la fiert liniștit, ca să se împrietenească aromele.
2) Pregătește perișoarele din ciuperci. Spală ciupercile și pune-le la fiert în apă sărată aproximativ 10 minute. Scurge-le bine și pasează-le fin cu un blender. În compoziție încorporează făina, busuiocul, sare și piper. Amestecă până când obții o pastă omogenă, ușor modelabilă. Dacă este nevoie, ajustează consistența cu încă puțină făină.
3) Modelează și gătește perișoarele. Unge-ți palmele cu un strop de ulei și formează biluțe egale. Când baza de ciorbă clocotește blând, coboară focul și alunecă perișoarele în oală. Gătește-le la foc mic până când se ridică la suprafață – semn că s-au legat și s-au fiert cum trebuie.
4) Dă culoare și prospețime. Adaugă roșiile tăiate cubulețe (din jumătatea de conservă) și presară la final pătrunjel și mărar tocate. Mai lasă un clocot scurt și oprește focul.
Sfat de textură: Dacă vrei perișoare mai ferme, lasă pasta de ciuperci 5–10 minute să se „odihnească” înainte de modelare, apoi lucrează cu mâinile ușor unse cu ulei.
Servire: Ciorba este excelentă simplă sau cu ardei iute, iar pentru un contrast plăcut poți adăuga la masă câteva frunze verzi tocate fin. Temperatura ideală de servire este caldă, dar nu fierbinte, pentru a simți pe deplin aromele de verdețuri și roșii.
De ce iese sățioasă? Ciupercile aduc consistență, iar varza conferă volum și un plus de fibre. Împreună cu făina din perișoare, creează o ciorbă consistentă, potrivită pentru zilele de post în care totuși vrei un preparat cu „substanță”.
Pentru mesele în familie, porționează ciorba în boluri largi și presară la final câteva picături de ulei deasupra pentru luciu. Merge de minune cu pâine proaspătă și un ardei iute murat alături.
Urmărește-ne și pe Google News
Rețele de socializare: Instagram, Facebook și Twitter
MENȚIUNE:
Informaţiile publicate de Vesteazilei.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ.
Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
