in

Cum se schimbă regulile de călătorie pentru români în spațiul Schengen începând cu 31 martie

Pe măsură ce România se pregătește să intre în spațiul Schengen aerian și maritim la finalul lunii martie 2024, regulile de călătorie pentru români suferă modificări semnificative, facilitând astfel mobilitatea către țările din această zonă.


Odată cu integrarea României în spațiul Schengen aerian și maritim din 31 martie 2024, românii care călătoresc spre destinații din acest spațiu vor beneficia de o procedură simplificată la aeroporturi.

Conform declarațiilor lui Cornel Laurian Stoica, inspectorul general al Poliției de Frontieră, verificările de la ghișeele Poliției de Frontieră vor fi eliminate, permițând călătorilor să se îndrepte direct spre porțile de îmbarcare. Această schimbare reprezintă un pas semnificativ spre fluidizarea traficului de pasageri și reducerea timpilor de așteptare.

Aeroportul Internațional Henri Coandă București, alături de alte 16 aeroporturi din țară, se aliniază noilor standarde, pregătit să ofere o experiență îmbunătățită călătorilor. Totuși, este important de menționat că, deși controalele formale la frontieră sunt eliminate, polițiștii de frontieră vor efectua în continuare verificări aleatorii, dotându-se cu dispozitive mobile pentru a asigura siguranța și securitatea spațiului Schengen.

Noi Reguli pentru Călătoria Minorilor

Când vine vorba de călătoria minorilor, noile reglementări aduc clarificări binevenite pentru părinți. Conform noilor norme, minorii, la fel ca adulții, nu vor mai trebui să se oprească la controlul de frontieră, accelerând astfel procesul de îmbarcare.

Este esențial ca părinții sau însoțitorii să dețină documentele necesare pentru minori, inclusiv acordul celuilalt părinte sau al ambilor părinți, în funcție de circumstanțe, pentru a evita orice neplăceri în cazul unor verificări neașteptate.

Documentele necesare la ieșirea din țară rămân neschimbate pentru minori, fie că călătoresc însoțiți de un părinte, de o terță persoană sau singuri, dacă au peste 16 ani.

În plus, este menționat faptul că, în cazul în care un minor este însoțit de o persoană diferită de părintele său sau reprezentantul legal, nu mai este necesar ca însoțitorul să prezinte certificatul de cazier judiciar în format fizic, deoarece acesta este consultat electronic de către polițistul de frontieră.

Urmărește-ne și pe Google News

Rețele de socializare: Instagram, Facebook și Twitter

MENȚIUNE:

Informaţiile publicate de Vesteazilei.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ.

Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.