in

Explozie de cazuri COVID-19 în România! Spitalele din București, Cluj și Iași se confruntă cu provocări multiple

România se confruntă cu o creștere semnificativă a numărului de cazuri de COVID-19, conform declarațiilor medicilor din marile orașe, București, Cluj și Iași.

COVID-19 încă activ! OMS raportează 10.000 de decese în decembrie și avertizează asupra noii variante JN.1

Aceștia au observat o aglomerare a camerelor de gardă din spitale, confirmată de specialiștii Institutului Național de Sănătate Publică. Datele recente arată o creștere cu 80% a numărului de îmbolnăviri față de săptămâna precedentă, cu 1.256 de noi cazuri raportate.

Medicii din spitale au constatat o creștere constantă a pacienților bolnavi de COVID-19 de la o săptămână la alta și de la o lună la alta. La Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș”, de exemplu, numărul pacienților internați a crescut cu 10-15% față de luna trecută. Dr. Cătălin Apostolescu, directorul institutului, a declarat: „La noi, la Matei Balș, avem internate cu COVID în jur de 15-20 de persoane, atât adulți, cât și copii. Nu pot spune că e plin spitalul sau că vorbim despre un nou val epidemic.”

În ciuda creșterii numărului de cazuri, dr. Apostolescu subliniază că nu sunt cazuri grave. „În terapie intensivă, de exemplu, nu avem niciun pacient”, adaugă acesta. Cu toate acestea, creșterea constantă a numărului de îmbolnăviri indică o nevoie continuă de monitorizare și prevenție.

Problema rujeolei în rândul copiilor

În timp ce numărul cazurilor de COVID-19 este în creștere, spitalele se confruntă și cu o altă problemă gravă: rujeola în rândul copiilor. Medicul Cătălin Apostolache atrage atenția asupra acestei situații: „Vorbim despre o boală care, în mod normal, ar fi trebuit să dispară. Să nu uităm că rujeola este o boală eradicabilă. Prin urmare, nu ar fi trebuit să mai avem rujeolă deloc.”

Din păcate, mulți părinți încă refuză să-și vaccineze copiii împotriva rujeolei, ceea ce duce la un număr mare de cazuri. Apostolache a subliniat că în fiecare zi se înregistrează până la 10-15 prezentări cu rujeolă. „Dacă am 10-15 prezentări pe zi cu COVID, nu are aceeași semnificație. COVIDUL nu e eradicabil prin vaccin. Aici e problema”, adaugă medicul.

Evoluția cazurilor de COVID în Europa și România

La nivel european, și implicit în România, se observă o creștere a numărului de cazuri de COVID-19. Dr. Adrian Marinescu, medic infecționist la Institutul „Matei Balș”, explică: „Este evident la nivelul Europei, automat și în România, că este o creștere. Iar această creștere este cam de o lună. Dar nu trebuie să ne alarmăm pentru că în conviețuirea noastră cu virusul este posibil să se întâmple și astfel de creșteri.”

Marinescu sugerează că această creștere poate fi atribuită sezonului de vacanțe, când oamenii interacționează mai mult. „Oriunde în Europa oamenii sunt în vacanțe, interacționează foarte mult între ei, iar acest lucru se vede într-o transmitere mai accentuată a virusului.”

Medicul subliniază că majoritatea cazurilor sunt ușoare, cu simptome asemănătoare virozelor, și că formele severe sunt rare, apărând în special la persoanele cu afecțiuni cronice sau la cele în vârstă. „Nu vorbim despre vreo altă variantă de virus, despre vreun nou val sau pandemie”, clarifică Marinescu.

Situația la Spitalul de Boli Infecțioase și Tropicale Victor Babeș

La Spitalul de Boli Infecțioase și Tropicale Victor Babeș din București, numărul pacienților bolnavi de COVID-19 a crescut semnificativ în ultima perioadă. Pacienții sunt, în general, persoane în vârstă cu afecțiuni cronice, care prezintă forme mai severe ale bolii. Dr. Simin Aysel Florescu, managerul spitalului, afirmă că multe forme ușoare ale bolii nu ajung la spital și nu sunt diagnosticate oficial, deoarece se manifestă ca răceli clasice.

„Bănuiala noastră este că multe dintre formele ușoare – la persoane tinere sau fără alte probleme de sănătate – nu ajung la spital și nu sunt diagnosticate oficial. Asta pentru că este foarte posibil ca boala să se manifeste precum o răceală clasică, iar oamenii nu se adresează medicului”, explică dr. Florescu.

Urmărește-ne și pe Google News

Rețele de socializare: Instagram, Facebook și Twitter

MENȚIUNE:

Informaţiile publicate de Vesteazilei.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ.

Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.