Meteorologii din cadrul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) au actualizat prognoza, iar veștile nu sunt deloc îmbucurătoare: temperaturile vor rămâne scăzute, iar gerul va afecta majoritatea regiunilor din România.
Pe 24 februarie, ziua de Dragobete se va desfășura sub semnul unei ierni grele, cu temperaturi extrem de scăzute și condiții meteo severe.
Deși Dragobetele este o sărbătoare a primăverii în tradiția românească, anul acesta natura nu pare să țină cont de acest simbol al renașterii și iubirii, aducând frig și ger în toată țara.
În această zi, temperaturile minime se vor încadra între -15 și -2 grade Celsius, cu valori chiar mai scăzute în sudul țării, dar și în estul și sud-estul Transilvaniei, unde se vor înregistra temperaturi care vor ajunge până la -21 și -22 grade Celsius. Mai exact, în zonele Munteniei și ale sudului Transilvaniei, locuitorii se vor confrunta cu cele mai reci temperaturi din această perioadă. În capitală, Bucureștiul nu va face excepție de la acest ger, având o temperatură minimă estimată între -14 și -11 grade Celsius, cu valori chiar mai scăzute în zona preorășenească, unde termometrele vor coborî până la -17 grade Celsius.
Vremea va fi predominant senină, cu cer variabil, dar în anumite regiuni, cum ar fi sudul Banatului, se vor înregistra intensificări ale vântului, cu rafale care pot ajunge până la 45-55 km/h. Acest vânt va accentua senzația de frig și va face ca temperaturile să fie resimțite ca fiind mult mai scăzute decât cele reale. În zonele de câmpie, dimineața și noaptea, va fi prezentă ceața, iar pe unele suprafețe, în special în sudul țării, se va forma chiciura, adică un strat de gheață subțire depus pe sol sau pe obiectele expuse la umiditate.
Tot pe vesteazilei: Iarna nu oprește zborurile! Cum se desfășoară traficul aerian în condiții extreme pe aeroporturile din București
Prognoza meteo detaliată pentru luni, 24 februarie
În data de 24 februarie 2025, luni, vremea va continua să fie geroasă în întreaga țară, iar temperaturile scăzute vor persista atât în timpul zilei, cât și pe timpul nopții. De dimineață, regiunile sudice, estice și centrale ale țării se vor confrunta cu un ger puternic, iar în unele zone se vor înregistra temperaturi extrem de scăzute.
La nivel național, cerul va fi parțial înnorat, cu nori prezenți în special în regiunile vestice, nord-vestice și în centrul țării, unde vor exista condiții pentru precipitații slabe sub formă de ninsoare. În restul țării, cerul va fi variabil, iar vremea se va menține rece pe întreaga durată a zilei. Vântul va continua să sufle slab și moderat, iar intensificările sale vor fi semnificative doar în sudul Banatului, unde rafalele vor ajunge la viteze de până la 55 km/h.
Temperaturile maxime vor varia între -1 și 9 grade Celsius, cu valori mai scăzute în sudul țării și în estul Transilvaniei, unde se vor înregistra temperaturi maxime de aproximativ -16 grade Celsius. În București, vremea va fi de asemenea rece și geroasă. Temperaturile maxime vor ajunge la doar 0-2 grade Celsius, iar cele minime se vor încadra între -11 și -9 grade Celsius. În zona preorășenească a capitalei, în apropierea periferiilor, se vor înregistra valori de -14 grade Celsius.
De asemenea, în zonele de câmpie din sudul țării, dimineața și noaptea se va produce ceață asociată cu depunerea de chiciură. Acest fenomen va afecta vizibilitatea, iar autoritățile sunt în alertă, recomandând precauție în trafic.
Când vor începe să crească temperaturile?
Chiar dacă 24 februarie 2025 va fi o zi extrem de rece, temperaturile vor începe să crească treptat în zilele următoare. Specialiștii ANM estimează că începând cu mijlocul săptămânii, vremea va începe să se încălzească ușor, cu o creștere a temperaturilor de aproximativ 4-5 grade Celsius. Cu toate acestea, chiar și după 24 februarie, vremea rece va persista în anumite regiuni, iar un val de frig ar putea afecta și începutul lunii martie.
În plus, până la sfârșitul lunii februarie, zonele montane și nordice vor avea cele mai scăzute temperaturi, în timp ce regiunile de câmpie din sud și sud-est vor experimenta o creștere a temperaturilor, dar fără a depăși 10-12 grade Celsius.
Vremea va deveni mai blândă abia după începutul lunii martie, atunci când prognoza meteo indică o creștere semnificativă a temperaturilor.
Urmărește-ne și pe Google News
Rețele de socializare: Instagram, Facebook și Twitter
MENȚIUNE:
Informaţiile publicate de Vesteazilei.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ.
Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.