Samsung Electronics, gigantul sud-coreean renumit pentru inovațiile sale în domeniul tehnologiei, se confruntă cu o situație fără precedent. Miercuri, Sindicatul Național al Salariaților de la Samsung Electronics (NSEU) a anunțat că va extinde pe termen nelimitat o grevă generală de trei zile, pentru a forța conducerea să vină la masa negocierilor.
Protestul angajaților Samsung
Aceasta este cea mai amplă acțiune de protest din istoria companiei și adaugă o presiune considerabilă asupra echipei manageriale. Săptămâna trecută, conducerea Samsung a raportat o creștere de 15 ori a profitului operațional pentru al doilea trimestru, dar acest succes financiar nu a fost suficient pentru a calma nemulțumirile angajaților.
„Declarăm cea de-a doua grevă generală pe durată nelimitată, începând din 10 iulie, după ce am aflat că echipa managerială nu este dispusă să negocieze ca urmare a primei greve generale”, a declarat NSEU într-un comunicat de presă.
Greva și impactul asupra producției
Peste 5.000 de angajați au încetat lucrul luni, inițial pentru o grevă de trei zile, după ce negocierile privind salariile și beneficiile sociale au eșuat. Aceasta urmează unei greve de o zi care a avut loc în iunie, prima de acest gen într-o companie care a operat timp de decenii fără sindicate.
În prezent, NSEU numără aproximativ 30.000 de membri, ceea ce reprezintă mai mult de o cincime din forța de muncă totală a companiei. Conducerea Samsung a afirmat că greva nu va afecta liniile de producție. „Samsung Electronics va veghea ca nicio perturbare să nu apară pe liniile de producție”, a afirmat un purtător de cuvânt.
Reacția sindicatului și perspectivele negocierilor
Cu toate acestea, sindicatul susține că există o „perturbare clară a producției” și avertizează că, pe măsură ce greva se prelungește, impactul asupra conducerii va crește. „În cele din urmă, vor trebui să îngenuncheze și să se așeze la masa negocierilor. Suntem încrezători în victorie”, a adăugat NSEU.
Sindicatul negociază cu conducerea Samsung încă din luna ianuarie, dar fără succes. O ofertă de majorare a salariilor cu 5,1% a fost respinsă în martie, iar angajații cer îmbunătățiri suplimentare, inclusiv în privința concediilor și a transparenței legate de primele de performanță.
Trecutul și influența Samsung
Samsung Electronics, pilonul principal al grupului Samsung, este de departe cel mai important ‘chaebol’ din Coreea de Sud. Aceste conglomerate industriale familiale domină a patra cea mai mare economie asiatică.
Samsung este un lider mondial în producția de smartphone-uri și cipuri de memorie cu valoare adăugată mare, utilizate în inteligența artificială. De-a lungul timpului, grupul a împiedicat angajații să înființeze sindicate, recurgând la metode brutale, conform criticilor. Primul sindicat a fost înființat abia la finele anilor 2010, în ciuda opoziției fondatorului conglomeratului, Lee Byung-chul.
Urmărește-ne și pe Google News
Rețele de socializare: Instagram, Facebook și Twitter
MENȚIUNE:
Informaţiile publicate de Vesteazilei.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ.
Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.