in

Guvernul României unifică alegerile: europarlamentare și locale într-o singură zi

Guvernul României a făcut un pas important spre eficientizarea procesului electoral prin adoptarea unei ordonanțe ce prevede desfășurarea simultană a alegerilor europarlamentare și locale.


Această măsură, anunțată într-o conferință de presă de către purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, vine în urma unei ședințe extraordinare a Executivului.

Astfel, ziua de 9 iulie devine o dată semnificativă pentru democrația din România, când cetățenii își vor exprima votul pentru ambele tipuri de .

Adoptarea ordonanței de urgență nu doar că optimizează procesul electoral, dar aduce și modificări tehnice importante, conform declarațiilor lui Toni Greblă, președintele Autorității Electorale Permanente (AEP).

Printre acestea se numără și îmbunătățirea votului în străinătate, eliminându-se listele suplimentare tradiționale, în favoarea Sistemului informatic de monitorizare a prezenței la vot. Această schimbare evidențiază eforturile autorităților de a moderniza și de a asigura transparența procesului electoral.

Perioada Electorală

Perioada electorală va începe pe 12 martie 2024, oferind partidelor și candidaților un interval de timp suficient pentru campania electorală, care se va încheia odată cu publicarea rezultatelor în Monitorul Oficial. Această unificare a alegerilor are potențialul de a crește participarea la vot, facilitând accesul alegătorilor la urne și reducând costurile organizatorice.

Finanțarea Alegerilor: Cine Suportă Costurile?

Un aspect crucial al oricăror alegeri îl reprezintă finanțarea. Conform noii ordonanțe, resursele financiare necesare vor fi asigurate de la bugetul de stat, prin intermediul instituțiilor implicate în procesul electoral, precum AEP, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe și altele. Această decizie subliniază angajamentul guvernului de a asigura desfășurarea în condiții optime a alegerilor, deși în ultimă instanță, finanțarea provine de la cetățeni, prin taxe și impozite.

Urmărește-ne și pe Google News

Rețele de socializare: Instagram, Facebook și Twitter