in ,

Iarna aceasta vine cu facturi explozive! Ce trebuie să știe românii despre creșterea prețurilor la gaze

Românii se confruntă cu o perspectivă sumbră în ceea ce privește costurile gazelor naturale pentru iarna viitoare, pe fondul unei creșteri accentuate a prețurilor pe bursele europene.


Potrivit specialiștilor din domeniu, efectele acestor majorări se vor reflecta direct în facturile consumatorilor, cu potențiale creșteri de până la 26% după data de 1 aprilie 2025. În condițiile în care statul ar putea să nu mai compenseze aceste majorări, povara financiară va fi resimțită direct de către cetățeni.

Creșterea prețurilor la gaze naturale în ultima perioadă poate fi atribuită, în mare parte, evoluției conflictului dintre Rusia și Ucraina. Această situație a generat un val de instabilitate pe piețele energetice din Europa, conducând la creșteri semnificative ale prețurilor. De exemplu, în ultimele două săptămâni, prețul gazelor naturale pe bursa din Olanda a crescut cu 23,7%, iar pe bursa din Viena cu 22,4%. Această creștere substanțială a fost resimțită și pe piața din România, unde prețul gazelor a înregistrat un salt de 24%, ajungând la 180,024 lei/MWh.

Unii analiști prevăd că, în lunile de iarnă, prețul gazelor pe bursa din Olanda ar putea atinge din nou nivelurile din iarna 2023-2024, situându-se între 50 și 55 euro/MWh. Această evoluție va avea un impact direct asupra pieței din România, unde prețul de tranzacționare la iarnă este estimat să ajungă între 250 și 275 lei/MWh.

Guvernul, între compensare și liberalizare

Pe lângă prețul de tranzacționare al gazelor, consumatorii din România vor trebui să suporte și alte costuri adiacente. Acestea includ tariful de transport al gazelor naturale, care este de aproximativ 18 lei/MWh, și tariful de distribuție, ce variază în funcție de localitate, dar care pentru București se ridică la 60,92 lei/MWh. De asemenea, un procent de 15-20% din gazele consumate într-un an sunt extrase din depozitele de înmagazinare, care implică costuri suplimentare, estimate la 10% mai mari decât cele ale gazelor tranzacționate.

În aceste condiții, președintele Asociației Energia Inteligentă, Dumitru Chisăliță, estimează că prețul final al gazelor furnizate consumatorilor va oscila între 331,91 și 391,41 lei/MWh. Totuși, datorită plafonării prețului de către stat, consumatorii casnici vor achita efectiv doar 310 lei/MWh cu TVA inclus, iar statul va compensa diferența de preț de până la 81,41 lei/MWh către furnizori.

Această măsură de plafonare ar putea aduce însă un efort financiar semnificativ pentru bugetul statului, care va trebui să găsească între 100 și 300 milioane de euro pentru a compensa aceste facturi. Chisăliță avertizează că, în cazul în care piața gazelor va fi liberalizată la 1 aprilie 2025, iar măsurile necesare pentru o tranziție lină nu vor fi implementate, consumatorii ar putea fi nevoiți să suporte integral aceste creșteri.

Ce urmează pentru consumatori?

Viitorul nu se anunță ușor pentru consumatorii de gaze naturale din România. Dacă prețurile vor continua să crească, iar statul nu va mai putea susține compensările, românii se vor confrunta cu facturi mult mai mari decât în prezent. Potrivit estimărilor, creșterile de preț ar putea varia între 7,5% și 26,7%, din care statul ar putea compensa doar o parte, între 7% și 26,2%.

Urmărește-ne și pe Google News

Rețele de socializare: Instagram, Facebook și Twitter

MENȚIUNE:

Informaţiile publicate de Vesteazilei.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ.

Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.