in

Inflația în România 2024: BNR preconizează o scădere graduală după creșterea inițială

Banca Naţională a României (BNR) a anunțat recent o creștere temporară a ratei anuale a inflației în ianuarie 2024, urmată de o scădere graduală.

Inflația în România 2024: BNR preconizează o scădere graduală după creșterea inițială

Această evoluție marchează o deviere de la prognoza pe termen mediu din noiembrie 2023, semnalând o dinamică economică complexă.

Conform , această creștere va fi influențată de majorarea și introducerea unor taxe și impozite indirecte la începutul anului, menite să susțină procesul de consolidare bugetară.

Scăderea ulterioară este așteptată datorită factorilor pe partea ofertei, inclusiv efecte de bază dezinflaționiste și corecții ale cotațiilor materiilor prime. Dinamica prețurilor importurilor joacă, de asemenea, un rol important. Această tendință reflectă eforturile continue ale BNR de a echilibra inflația prin măsuri monetare și fiscale adecvate.

Riscuri și incertitudini în contextul global

Pe lângă aspectele interne, sunt relevante și riscurile externe. Conflictele geopolitice, precum războiul din Ucraina și tensiunile din Orientul Mijlociu, continuă să afecteze perspectiva economică. În plus, evoluțiile sub așteptări din Europa, în special din Germania, pot avea un impact semnificativ asupra inflației din România.

Absorbția fondurilor europene, în special cele din cadrul programului Next Generation EU, este vitală pentru contrabalansarea efectelor acestor conflicte și pentru susținerea reformelor structurale, inclusiv tranziția energetică. În acest peisaj complex, BNR subliniază importanța unui mix echilibrat de politici macroeconomice și implementarea de reforme structurale pentru menținerea stabilității macroeconomice.

Deciziile BNR de a menține ratele dobânzilor și de a monitoriza atent mediul economic vizează stabilizarea prețurilor și susținerea unei creșteri economice sustenabile. Minuta deliberărilor BNR, așteptată pe 25 ianuarie 2024, va oferi mai multe detalii cu privire la această politică monetară. Următoarea ședință dedicată politicii monetare va avea loc pe 13 februarie 2024, când se vor lua noi decizii în funcție de evoluțiile economice interne și internaționale.

Urmărește-ne și pe Google News

Rețele de socializare: Instagram, Facebook și Twitter