in

Invazia de alge pe litoralul românesc: Turiștii dezamăgiți

Litoralul românesc a fost recent martorul unei invazii de alge marine, care a transformat vacanțele multor turiști într-o experiență neplăcută.


Zone populare precum Constanța, Mamaia și Năvodari au fost cele mai afectate, plajele fiind acoperite de grămezi uriașe de alge aduse din largul mării. Acestea nu doar că au stricat peisajul de vară, dar au făcut și imposibilă intrarea în apă pentru mulți dintre turiști.

De la începutul invaziei, turiștii care au venit să se bucure de soare și de mare au fost dezamăgiți de starea plajelor. Multe familii au călătorit din diverse colțuri ale țării pentru a petrece o săptămână relaxantă la mare, dar s-au lovit de un covor dens de plante marine care le-a tăiat cheful de bălăceală.

„Am venit din Timișoara pentru o săptămână la mare și suntem foarte dezamăgiți. Copiii nu pot intra în apă din cauza algelor și ne este teamă că vacanța noastră va fi ruinată,” a declarat o turistă. În ciuda acestor obstacole, unii turiști încearcă să treacă de covorul de alge și își fac curaj să intre în apă, dar experiența nu este deloc una plăcută.

Pe lângă disconfortul vizual și olfactiv, algele pot fi și un pericol pentru sănătate, dacă rămân pe plajă pentru o perioadă lungă de timp. Descompunerea algelor produce un miros neplăcut și poate atrage insecte, sporind riscul de infecții sau alergii pentru turiști.

Eforturile autorităților

Reprezentanții Administrației Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral (ABADL) au anunțat că echipele lor lucrează constant pentru a strânge algele de pe plaje. De la începutul sezonului estival, muncitorii de la Apele Române au colectat deja 800 de tone de alge. Cu toate acestea, problema persistă, deoarece algele sunt aduse constant la mal de curenții marini.

„Suntem conștienți de problema algelor și facem tot posibilul să menținem plajele curate. Din păcate, natura nu este mereu de partea noastră și, chiar dacă strângem algele, acestea reapar la mal,” a declarat un reprezentant al ABADL.

Pe lângă colectarea algelor, autoritățile încearcă să identifice soluții pe termen lung pentru a preveni astfel de invazii. Printre acestea se numără monitorizarea constantă a curenților marini și instalarea unor bariere subacvatice care să împiedice algele să ajungă la mal. Totuși, astfel de măsuri necesită timp și investiții semnificative.

Urmărește-ne și pe Google News

Rețele de socializare: Instagram, Facebook și Twitter

MENȚIUNE:

Informaţiile publicate de Vesteazilei.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ.

Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.