in

Iranul și spectrul armelor nucleare, amenințarea care poate schimba jocul geopolitic

Tensiunile dintre Iran și SUA ating un punct critic, iar Teheranul avertizează că ar putea dezvolta arme nucleare în cazul unui atac. Escaladarea conflictului riscă să destabilizeze întreaga regiune.

Iranul și spectrul armelor nucleare, amenințarea care poate schimba jocul geopolitic

Iranul a emis un avertisment dur, afirmând că nu va avea altă opțiune decât să se doteze cu arma nucleară în cazul unui atac asupra teritoriului său.

Această declarație a fost făcută de Ali Larijani, consilier apropiat al liderului suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, în urma unor amenințări din partea fostului președinte american Donald Trump.

De-a lungul anilor, Iranul a fost suspectat de Occident că dezvoltă un program nuclear cu scopuri militare, acuzație pe care Teheranul o neagă vehement. Oficialii iranieni insistă că programul lor nuclear are doar scopuri civile, fiind folosit în principal în domeniul energetic. Cu toate acestea, amenințările recente din partea SUA au dus la o radicalizare a poziției Iranului.

Declarațiile lui Trump amplifică riscurile unui conflict

Fostul președinte american Donald Trump a declarat într-un interviu acordat NBC că Statele Unite vor lansa bombardamente asupra Iranului dacă nu se va ajunge la un acord privind programul nuclear. „Dacă nu semnează un acord, vor fi bombardamente”, a subliniat Trump, relansând astfel o retorică agresivă în raport cu Teheranul.

Această declarație a atras o reacție vehementă din partea Iranului. Ali Larijani a răspuns printr-un avertisment categoric: „La un moment dat, dacă voi (Statele Unite) optați pentru bombardamente (…) veți forța Iranul să ia o altă decizie în domeniul nuclear”. El a adăugat că Iranul nu dorește să dezvolte arme nucleare, dar în cazul unui atac, populația va cere acest lucru pentru a asigura securitatea națională.

Citește și: Trump schimbă regulile pentru călătorii din 43 de țări, decizie care provoacă reacții dure

Poziția Iranului: autoapărare sau escaladare?

Reacția Iranului nu s-a oprit doar la nivel declarativ. Liderul suprem, ayatollahul Ali Khamenei, a promis un „răspuns ferm” dacă Iranul va fi bombardat. La rândul său, ambasadorul Iranului la ONU, Amir Saeid Iravani, a trimis o scrisoare Consiliului de Securitate al ONU, în care a denunțat „provocările belicoase” ale SUA.

Iranul susține că va „răspunde rapid și decisiv oricărui act de agresiune sau atac al Statelor Unite sau al mandatarului său, regimul israelian”. Mai mult, Iravani a avertizat că „Statele Unite vor fi pe deplin răspunzătoare pentru consecințele grave ale oricărei acțiuni ostile”.

Aceste poziții reflectă o escaladare alarmantă a tensiunilor în Orientul Mijlociu, o regiune deja marcată de conflicte și instabilitate geopolitică.

Urmărește-ne și pe Google News

Rețele de socializare: Instagram, Facebook și Twitter

MENȚIUNE:

Informaţiile publicate de Vesteazilei.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ.

Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.