in

Klaus Iohannis va solicita întărirea flancului estic al NATO. Ce decizii se vor lua la summitul NATO?

Președintele Klaus Iohannis participă, de marți până joi, la reuniunea șefilor de stat și de guvern ai Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), desfășurată la Washington, D.C., Statele Unite ale Americii.


Summitul din 2024 marchează 75 de ani de la înființarea NATO, o alianță care și-a demonstrat forța și unitatea în fața provocărilor recente, inclusiv războiul din Ucraina.

România la 20 de ani de apartenență NATO

Anul 2024 este unul special pentru România, marcând două decenii de la aderarea la NATO. Această apartenență a adus românilor cele mai solide garanții de securitate din istorie.

Administrația Prezidențială subliniază că România este un aliat puternic și responsabil, un furnizor relevant de securitate și stabilitate în regiunea Mării Negre și dincolo de aceasta.

„România este un aliat puternic și responsabil, un furnizor relevant de securitate și stabilitate în regiunea Mării Negre și dincolo de aceasta. În acest context, președintele Klaus Iohannis va evidenția la Washington că apartenența la NATO este unul dintre fundamentele solide ale dezvoltării României democratice, profund angajate în arhitectura de securitate europeană și cea euroatlantică”, se arată în comunicatul Administrației Prezidențiale.

Consolidarea sprijinului pentru Ucraina

Un punct central al summitului va fi consolidarea sprijinului pe termen lung pentru Ucraina. Liderii NATO vor discuta măsuri concrete pentru a oferi mai multă predictibilitate și suport consistent Ucrainei, aflată în conflict deschis cu Rusia.

Președintele Iohannis va susține că integrarea euroatlantică a Ucrainei în NATO este un proces ireversibil, conform deciziilor de la Summitul de la București din 2008 și de la Vilnius din 2023.

„Președintele României va evidenția, în sesiunile de lucru, importanța crucială a legăturii transatlantice și a apărării colective, în baza Articolului 5. În acest sens, va susține deciziile Aliate privind consolidarea posturii NATO de descurajare și apărare și va solicita acordarea unei atenții sporite Flancului Estic și Mării Negre, regiune de importanță strategică pentru securitatea euroatlantică”, informează Administrația Prezidențială.

În cadrul reuniunii, România va pleda și pentru continuarea sprijinului acordat partenerilor vulnerabili ai NATO, în special Republicii Moldova, pentru a-și spori capacitatea de a răspunde amenințărilor hibride în creștere.

Importanța strategică a Mării Negre și Flancului Estic

Președintele Iohannis va sublinia importanța strategică a regiunii Mării Negre și a Flancului Estic pentru securitatea euroatlantică. Aceste zone devin cruciale pentru menținerea stabilității și pentru descurajarea agresiunilor.

NATO trebuie să își consolideze prezența și capacitățile în aceste regiuni, asigurând un răspuns rapid și eficient la orice amenințare.

„Președintele Klaus Iohannis va sublinia că postura NATO se fundamentează pe forțe, capabilități și aranjamente de comandă și control robuste și eficiente, capabile să răspundă tuturor amenințărilor”, a transmis Administrația Prezidențială.

Aceste eforturi includ modernizarea infrastructurii militare, exerciții comune și întărirea cooperării între aliați. O prezență militară robustă în Flancul Estic este esențială pentru descurajarea potențialelor agresiuni și pentru protejarea valorilor democratice și a stabilității regionale.

Relațiile NATO cu partenerii globali

Pe lângă subiectele legate de securitatea europeană, summitul NATO de la Washington va aborda și relațiile cu partenerii globali, inclusiv cei din Indo-Pacific.

Agenda summitului include reuniuni la nivel înalt cu Ucraina, Uniunea Europeană și partenerii din regiunea Indo-Pacific. Vor fi adoptate mai multe documente oficiale, printre care Declarația Summitului și o Declarație a Consiliului NATO-Ucraina.

În plus, NATO își propune să consolideze relațiile cu partenerii din Sud, răspunzând amenințărilor emergente și sporind reziliența. Președintele Iohannis va susține aceste demersuri, subliniind necesitatea unei cooperări globale pentru a face față provocărilor complexe de securitate.

„În arhitectura geopolitică a lumii, Organizația Tratatului Nord Atlantic va continua să asigure cadrul necesar cooperării pe zona de securitate și de consolidare a încrederii reciproce între aliați, oferind cetățenilor spațiului euroatlantic nivelul de securitate necesar prezervării valorilor democratice și a calității vieții”, se arată în comunicatul Administrației Prezidențiale.

Urmărește-ne și pe Google News

Rețele de socializare: Instagram, Facebook și Twitter

MENȚIUNE:

Informaţiile publicate de Vesteazilei.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ.

Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.