in

Maestrul psihologiei! Cum a câștigat Novak Djokovic un meci crucial cu Alcaraz

Novak Djokovic, jucătorul sârb care a scris istorie în tenisul mondial, a stârnit controverse din nou după meciul din sferturile de finală ale Australian Open împotriva tânărului spaniol Carlos Alcaraz.

Maestrul psihologiei! Cum a câștigat Novak Djokovic un meci crucial cu Alcaraz

Djokovic, aflat în cursa pentru al 11-lea titlu la Melbourne și al 100-lea trofeu din carieră, a fost acuzat că ar fi folosit o pauză medicală într-un mod tactic pentru a destabiliza adversarul.

În primul set al partidei, la scorul de 5-4 pentru Carlos Alcaraz, Djokovic a cerut un timeout medical, afirmând că are probleme în zona inghinală. Această pauză l-a obligat să meargă la vestiare pentru tratament, întrerupând astfel ritmul jocului. Spaniolul era aproape să câștige setul, iar momentul întreruperii a părut să afecteze concentrarea tânărului jucător. Deși Djokovic a pierdut primul set, revenirea sa ulterioară a fost spectaculoasă, câștigând meciul în patru seturi.

Paolo Bertolucci, fost jucător italian și comentator pentru Sky Italia, a pus la îndoială gravitatea accidentării.

„Dacă te gândeşti să te retragi, atunci, cel mai probabil, o şi faci. Djokovic, însă, a alergat ulterior cu o viteză incredibilă. Nu știu ce fel de probleme a avut, dar, dacă le-a avut, trebuie să fi fost foarte limitate,” a declarat Bertolucci.

Fostul tenismen a sugerat că această pauză ar putea fi o tactică folosită pentru a influența psihologic adversarul.

Nu este pentru prima dată când Djokovic este acuzat de astfel de practici. De-a lungul carierei sale, sârbul a fost adesea criticat pentru pauzele medicale strategice, iar acest incident nu face decât să alimenteze speculațiile.

Citește și: Novak Djokovic și Andy Murray: parteneriatul surpriză care poate schimba istoria tenisului

Tenisul – un sport al minții, nu doar al corpului

Tenisul este un sport care pune la fel de mult accent pe aspectele mentale precum pe cele fizice. Fostul mare jucător Paolo Bertolucci a subliniat importanța psihologiei în acest sport: „Tenisul este un joc psihic, în care aspectul mental contează foarte mult: privirile, momentele în care alegi să ceri pauză medicală, momentele în care discuţi cu arbitrul şi întrerupi jocul.”

Este clar că Novak Djokovic este un maestru al strategiilor mentale, iar experiența sa în circuitul ATP îl ajută să exploateze momentele de vulnerabilitate ale adversarilor. De altfel, chiar Djokovic a recunoscut la conferința de presă de după meci că pauza sa medicală l-a făcut pe Alcaraz să-și piardă concentrarea.

„Am simţit că rivalul e mai preocupat de starea mea de sănătate decât de jocul propriu-zis,” a spus Djokovic.

Acest tip de joc mental, deși legal, ridică întrebări despre etica competiției. Criticii sârbului, inclusiv legendarul John McEnroe, consideră că astfel de tactici sunt menite să destabilizeze adversarii, ceea ce afectează spectacolul sportiv.

Pe de altă parte, susținătorii săi argumentează că fiecare jucător trebuie să fie pregătit să facă față nu doar adversarului, ci și presiunii mentale.

Urmărește-ne și pe Google News

Rețele de socializare: Instagram, Facebook și Twitter

MENȚIUNE:

Informaţiile publicate de Vesteazilei.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ.

Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.