În perioada 31 martie – 11 aprilie, România devine gazda unuia dintre cele mai importante exerciţii militare navale desfăşurate în regiunea Mării Negre.
Exerciţiul multinaţional Sea Shield 25 reuneşte peste 2.300 de militari români şi străini, proveniţi din 12 state aliate şi partenere, într-o demonstraţie de forţă şi solidaritate în faţa ameninţărilor de securitate tot mai complexe din regiune.
Organizat de Forţele Navale Române, Sea Shield 25 este cel mai mare exerciţiu de acest tip programat pentru acest an, în cadrul căruia vor fi implicate peste 80 de mijloace tehnice, inclusiv 28 de nave maritime şi fluviale, două elicoptere şi un detaşament mobil de lansare. Ceremonia oficială de deschidere va avea loc în data de 31 martie, în Portul Constanţa, la Terminalul Pasageri, devenind astfel un moment simbolic al coeziunii dintre România şi aliaţii săi.
Participarea impresionantă la acest exerciţiu reflectă o preocupare comună a ţărilor membre NATO şi a partenerilor regionali pentru întărirea capacităţilor de apărare şi pentru garantarea securităţii colective în contextul tensiunilor geopolitice amplificate în regiunea extinsă a Mării Negre.
Aliaţi din 11 state europene şi nord-americane, alături de România
Potrivit unui comunicat transmis de Statul Major al Forţelor Navale (SMFN), în cadrul exerciţiului Sea Shield 25 vor participa militari din Albania, Bulgaria, Canada, Franţa, Grecia, Italia, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Regatul Țărilor de Jos, Spania, Statele Unite ale Americii şi Turcia. Alături de cei peste 1.600 de militari români, aceste forţe vor coopera într-un cadru complex de instruire multinivel, ce vizează apărarea colectivă, răspunsul la ameninţările hibride şi protecţia infrastructurii critice maritime.
România îşi reafirmă astfel statutul de pilon esenţial în arhitectura de securitate a NATO în sud-estul Europei. Exerciţiul are un rol strategic atât în consolidarea interoperabilităţii dintre forţele armate ale ţărilor participante, cât şi în testarea capacităţii de reacţie rapidă în faţa unor scenarii de criză.
„La SEA SHIELD 25, vor lua parte peste 2.300 de militari din ţara noastră şi din alte 11 state partenere”, a declarat SMFN, subliniind importanţa cooperării internaţionale în contextul actualei dinamici de securitate din bazinul Mării Negre.
Citește și: Portul Constanța se transformă prin investiții masive și măsuri anticorupție
Scenarii tactice complexe şi tehnologii moderne
Pe durata celor două săptămâni de exerciţiu, forţele participante vor simula o varietate de situaţii tactice, incluzând misiuni de apărare antiaeriană, luptă împotriva ameninţărilor navale şi submarine, operaţiuni de deminare şi intervenţii în sprijinul autorităţilor civile în caz de criză. Rolul central îl joacă interoperabilitatea – capacitatea diferitelor forţe militare de a coopera eficient într-un mediu comun de luptă.
România va aloca pentru acest exerciţiu nu doar resurse umane impresionante, ci şi o gamă variată de mijloace tehnice moderne. Dintre acestea, se remarcă:
-
28 de nave maritime şi fluviale, printre care fregate, corvete şi vedete rapide;
-
2 elicoptere de luptă şi recunoaştere;
-
un detaşament mobil de lansare, capabil să execute misiuni rapide în condiţii diverse de teren.
Această desfăşurare de forţe nu are doar o componentă militară, ci şi una de descurajare strategică, adresată eventualilor actori ostili interesaţi de destabilizarea regiunii.
Sea Shield – simbolul apărării colective în secolul XXI
Exerciţiul Sea Shield a devenit deja o tradiţie a parteneriatului româno-NATO, fiind organizat periodic pentru întărirea securităţii maritime în contextul unor provocări tot mai sofisticate. Ediţia din acest an vine într-un moment cu semnificaţii deosebite, în care securitatea în regiunea Mării Negre a devenit un subiect major de preocupare internaţională, pe fondul conflictului prelungit din Ucraina şi al tensiunilor geopolitice din flancul estic al Europei.
Faptul că exerciţiul este coordonat de România, într-o zonă de interes strategic, consolidează încrederea în capacitatea sa de lider regional în domeniul apărării. Mai mult, este o dovadă clară a sprijinului ferm al aliaţilor occidentali faţă de statele din prima linie a apărării NATO.
Pentru cetăţeni, aceste exerciţii transmit un mesaj important: siguranţa nu este un dat, ci un efort colectiv constant, ce implică pregătire, coordonare şi solidaritate.
Exerciţiile precum Sea Shield 25 sunt menite nu doar să pregătească militarii pentru scenarii reale, ci şi să arate că în faţa oricărei ameninţări, răspunsul este unul unitar, bine organizat şi eficient.
Urmărește-ne și pe Google News
Rețele de socializare: Instagram, Facebook și Twitter
MENȚIUNE:
Informaţiile publicate de Vesteazilei.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ.
Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.