Fenomenul în cauză este depunerea de particule de praf saharian pe teritoriul țării, un eveniment care a început la sfârșitul lunii martie și care, potrivit Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), va continua să afecteze atmosfera și în primele zile ale lunii aprilie.
Fenomenul Prafului Saharian
Praful saharian, un fenomen meteorologic fascinant prin proveniența și traseul său, a început să se facă simțit în România în ultimele zile ale lunii martie. Circulația predominant sud-vestică a aerului a favorizat deplasarea unei mase de aer saturate cu particule fine de praf, direct din inima deșertului Sahara, spre spațiul european, ajungând până deasupra României.
ANM a anunțat că, în perioada 1 aprilie, ora 10, până pe 2 aprilie, ora 22, particulele de praf saharian se vor menține deasupra teritoriului României, influențând calitatea aerului și condițiile meteorologice.
Impactul și Măsurile de Prevenție
Efectele prafului saharian asupra mediului și sănătății nu sunt de neglijat. Particulele fine de praf pot agrava condițiile pentru persoanele cu probleme respiratorii, pot afecta calitatea aerului și pot duce la depuneri vizibile pe suprafețe, în special în zonele unde sunt prognozate precipitații.
Conform previziunilor ANM, începând cu noaptea de luni spre marți, în vestul, nordul și centrul țării, unde sunt așteptate ploi, se vor observa astfel de depuneri de praf. Fenomenul subliniază o dată în plus interconectarea fenomenelor meteorologice la nivel global și modul în care un fenomen ce pare a fi la mare distanță poate avea efecte directe asupra altor regiuni.
Pentru a minimiza efectele negative ale acestui fenomen, experții recomandă câteva măsuri de precauție, precum limitarea expunerii la aer liber în perioadele cu concentrații mari de praf în aer și utilizarea sistemelor de filtrare a aerului pentru cei care locuiesc în zonele afectate.
De asemenea, este important ca persoanele cu afecțiuni respiratorii să urmeze cu strictețe recomandările medicilor și să aibă la îndemână medicația necesară.
Prezența prafului saharian în atmosfera României este un memento al fragilității echilibrului natural și al necesității de a fi permanent atenți la schimbările climatice și la fenomenele meteorologice neobișnuite.
Deși este un fenomen temporar, impactul său asupra calității vieții și mediului impune o atenție sporită din partea autorităților și populației.
Urmărește-ne și pe Google News
Rețele de socializare: Instagram, Facebook și Twitter
MENȚIUNE:
Informaţiile publicate de Vesteazilei.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ.
Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.