in

Ministrul Justiției detaliază procesul de extrădare a lui Cătălin Cherecheș în conferință de presă

Ministrul Justiției din România, Alina Gorghiu, a adus în atenția publicului detalii importante despre cazul extrădării lui Cătălin Cherecheș.


, , a evidențiat într-o conferință de presă desfășurată miercuri aspecte cruciale legate de extrădarea lui Cătălin Cherecheș, un fugitiv de notorietate.

Ministrul a clarificat că decizia finală în legătură cu executarea mandatului european de arestare este stabilită într-un termen de 60 de zile de la arestarea lui Cherecheș, cu posibilitatea de prelungire cu încă 30 de zile.

Gorghiu a menționat că, în cazul unei solicitări din partea instanței germane privind condițiile din penitenciarele românești, răspunsul va fi furnizat cu promptitudine.

Abordând subiectul extrădării lui Cherecheș, ministrul a recunoscut că întrebările legate de acest caz au devenit o rutină zilnică, deși Ministerul Justiției nu a fost până acum direct implicat. Până în prezent, gestionarea cazului a fost în responsabilitatea Ministerului Afacerilor Interne.

Gorghiu a subliniat egalitatea tratamentului pentru toți fugarii, indiferent de notorietatea acestora, accentuând importanța pe care o acordă statul român acestor cazuri.

În detaliile tehnice, Gorghiu a explicat că mandatul european de arestare emis pe 24 noiembrie de Tribunalul Cluj a fost transmis și confirmat de Parchetul de la Munchen. Se așteaptă stabilirea unui termen pentru discuția mandatului. A subliniat că decizia germană este independentă de justiția română, conform cadrului legal european.

Ministrul Justiției a reliefat că procesul nu depinde de dorințele României sau ale ministrului, ci urmează un cadru legal stabilit la nivel european.

A evidențiat cooperarea judiciară eficientă cu Germania, menționând că, până în 14 noiembrie, Germania a predat României cel mai mare număr de fugari din UE, ceea ce reprezintă un semn pozitiv pentru continuarea acestei cooperări.

Urmărește-ne și pe Google News

Rețele de socializare: Instagram, Facebook și Twitter