in

Noi reguli UE pentru permise auto schimbă vârsta de dobândire și consumul de alcool la volan

Multe modificări sunt pe cale să se aplice în ceea ce privește regulile de acordare a permiselor auto, limitările privind consumul de alcool la volan și vârsta minimă pentru obținerea permisului.

Noi reguli UE pentru permise auto schimbă vârsta de dobândire și consumul de alcool la volan

Aceste schimbări sunt dictate de o Directivă a Uniunii Europene care urmează să intre în vigoare în această primăvară, fiind o obligativitate pentru toate statele membre, inclusiv România.

Se anunță schimbări de amploare în politica Uniunii Europene privind permisul de conducere. O Directivă UE, care urmează să fie votată în Parlamentul European în martie, va aduce modificări importante în sistemul de acordare și valabilitate a permiselor auto.

În contextul apartenenței României la Uniunea Europeană, țara este obligată să adopte aceste schimbări, care vizează în principal transformarea modului în care este acordat permisul de conducere, îmbunătățirea siguranței rutiere și simplificarea regulilor pentru obținerea permisului.

Directiva propune câteva schimbări esențiale:

  1. Permisul de Conducere Digital: Introducerea unui permis digital, descărcabil pe dispozitive mobile, care va avea aceeași valoare legală ca documentul fizic. Utilizarea permisului digital va fi la alegerea fiecărui conducător auto.
  2. Modificări în Categoria de Conducere B: Se va permite conducerea vehiculelor cu o greutate de până la 4.250 kg cu permisul de categoria B, în cazul vehiculelor motorizate cu combustibili alternativi. Aceasta este o încurajare pentru achiziția sau conversia la vehicule cu propulsie electrică, a căror greutate este mai mare datorită pachetului de baterii.

„Conducerea unui vehicul cu o greutate de până la 4.250 kg va fi permisă cu un permis de categoria de conducere B în cazul în care vehiculul este motorizat cu combustibili alternativi”, conform Directivei.

Portal digitalizat și norme stricte pentru consumul de alcool

Directiva propune, de asemenea, crearea unui portal digital unic pentru informații și asistență legate de permisele de conducere. De asemenea, va fi redusă necesitatea de a susține examene suplimentare pentru categoriile C sau D (camioane și autobuze).

Una dintre cele mai importante schimbări este referitoare la valabilitatea permiselor. Permisele pentru motociclete, autoturisme și tractoare vor avea o valabilitate de 15 ani până la vârsta de 70 de ani, după care valabilitatea va fi de 5 ani, cu evaluări medicale periodice.

Pe lângă aceste schimbări, Directiva introduce o perioadă de probă de cel puțin 2 ani pentru conducătorii auto începători și norma de toleranță zero în ceea ce privește consumul de alcool la volan pentru șoferii cu mai puțin de doi ani de experiență.

În unele țări, precum România, această normă este deja în vigoare pentru toți conducătorii auto.

În plus, tinerii vor putea susține examenul și începe să conducă autoturisme și camioane de la vârsta de 17 ani, oferindu-le posibilitatea de a acumula experiență de conducere sub supravegherea unor șoferi experimentați.

Aceste schimbări sunt esențiale pentru a îmbunătăți siguranța rutieră și pentru a oferi condiții mai bune și mai sigure pentru toți utilizatorii drumurilor europene. Adoptarea noilor norme va reprezenta un pas important în asigurarea unei circulații mai eficiente și mai responsabile pe drumurile din Uniunea Europeană.

Urmărește-ne și pe Google News

Rețele de socializare: Instagram, Facebook și Twitter

MENȚIUNE:

Informaţiile publicate de Vesteazilei.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ.

Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.