in

Operatorii telecom din România trec la nivelul următor cu un sistem care îți verifică istoricul înainte de abonare

O schimbare majoră se conturează pe piaţa telecomunicaţiilor din România, vizând milioane de clienţi ai operatorilor Digi RCS-RDS, Telekom şi Orange.

Operatorii telecom din România trec la nivelul următor cu un sistem care îți verifică istoricul înainte de abonare

Companiile Digi, Telekom şi Orange au lansat sistemul Preventel, o bază de date comună ce are ca scop principal evaluarea comportamentului de plată al clienţilor actuali şi potenţiali.

Prin această iniţiativă, operatorii vor putea monitoriza mai atent persoanele care au înregistrat întârzieri în plata facturilor sau care prezintă un risc crescut de neplată.

Sistemul Preventel funcţionează ca un mecanism de protecţie dublă – atât pentru operatorii de telecomunicaţii, cât şi pentru abonaţi. Potrivit declaraţiilor oficiale transmise de Telekom, noul sistem permite o evaluare riguroasă a fiecărui client, înainte de aprobarea unui nou contract. În acest fel, companiile îşi reduc expunerea la pierderi financiare, iar utilizatorii sunt mai bine protejaţi de riscurile asociate fraudei sau abuzului de servicii.

Datele colectate şi centralizate în Preventel sunt menite să creeze un mediu de încredere între furnizori şi clienţi. Practic, dacă o persoană are restanţe la o companie, acest lucru va fi vizibil şi pentru ceilalţi operatori, ceea ce ar putea duce la refuzarea activării unui nou abonament până la rezolvarea situaţiei.

Implementarea Preventel ridică, totuşi, şi semne de întrebare legate de protecţia datelor cu caracter personal. Deşi sistemul este construit în conformitate cu legislaţia GDPR, rămâne esenţial ca operatorii să asigure transparenţă în procesul de colectare, stocare şi utilizare a informaţiilor despre clienţi.

Atacul cibernetic de la Orange – un semnal de alarmă pentru întreaga industrie

În paralel cu lansarea sistemului Preventel, piaţa telecom a fost zguduită de o breşă majoră de securitate. Pe 10 martie 2025, Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) a prezentat concluziile preliminare ale investigaţiei privind atacul cibernetic suferit de Orange România. Conform autorităţilor, hackerii au reuşit să acceseze o aplicaţie internă a companiei, extrăgând aproximativ 6,7 GB de date sensibile.

Tot pe vesteazilei: Atac cibernetic de amploare lovește Orange România! Hackerii fură date sensibile ale clienților

Informaţiile compromise includ date de acces – nume de utilizator şi parole – care, odată obţinute, au permis infiltrarea în sistemele companiei. Deşi nu au fost divulgate toate detaliile privind natura exactă a datelor sustrase, experţii avertizează că astfel de incidente pot compromite serios încrederea utilizatorilor şi pot provoca daune majore la nivel operaţional.

Incidentul de la Orange subliniază nevoia stringentă de măsuri sporite de securitate cibernetică. Într-un context digitalizat, în care majoritatea serviciilor de telefonie, internet şi TV sunt gestionate prin aplicaţii şi platforme online, protejarea infrastructurii devine prioritară pentru orice operator.

Atacul vine ca o confirmare a faptului că sistemele informatice ale marilor companii nu sunt imune la riscuri. Prin urmare, implementarea unor soluţii precum Preventel nu doar că ajută la filtrarea clienţilor cu risc, ci poate constitui un prim pas spre un ecosistem telecom mai sigur şi mai responsabil.

Urmărește-ne și pe Google News

Rețele de socializare: Instagram, Facebook și Twitter

MENȚIUNE:

Informaţiile publicate de Vesteazilei.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ.

Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.