in

Piața imobiliară din România, mult mai accesibilă decât în Europa! Vezi statistica Eurostat

România se remarcă printr-o evoluție moderată a prețurilor la locuințe în ultimii 13 ani, conform datelor Eurostat.

Piața imobiliară din România, mult mai accesibilă decât în Europa! Vezi statistica Eurostat

Cu o creștere de doar 25%, țara noastră se situează printre statele cu cea mai redusă dinamică în acest sector la nivel european. În contrast, alte țări europene au experimentat creșteri semnificative: Estonia, cu o majorare de 210%, Ungaria cu 185%, sau Lituania cu 158%.

De remarcat este că, în timp ce în creșterea a fost modestă, în țări precum Grecia, Italia și Cipru, prețurile locuințelor chiar au scăzut. Aceasta situație subliniază o tendință de stabilizare a pieței românești, care, deși progresează, o face într-un ritm mult mai echilibrat decât în alte state europene.

Dinamica chiriilor și impactul lor pe piața imobiliară

Pe lângă prețul de achiziție al locuințelor, un alt indicator important este nivelul chiriilor. În România, acesta a crescut cu aproximativ 40% în perioada 2010-2023, un ritm semnificativ, dar care rămâne sub media europeană. Comparativ, la nivelul UE, creșterea medie a chiriilor a fost de 22% în aceeași perioadă, subliniind o presiune mai mare pe piața închirierilor în alte țări.

Estonia, Lituania și Irlanda s-au confruntat cu cele mai mari creșteri ale chiriilor, reflectând un dinamism și o presiune sporită pe piața locativă. Aceste modificări pot avea un impact semnificativ asupra accesibilității locuințelor pentru locatari, influențând în mod indirect și piața de achiziție a locuințelor.

Analizând evoluția pieței imobiliare în trimestrul trei al anului 2023, observăm schimbări interesante: în timp ce unele țări, precum Luxemburg, Germania și Finlanda, au înregistrat scăderi ale prețurilor locuințelor, România a experimentat o creștere anuală de 4,8% în T3/2023.

Piața imobiliară românească se distinge printr-o evoluție echilibrată și sustenabilă în raport cu alte state europene. Stabilitatea prețurilor la locuințe și creșterea moderată a chiriilor fac din România un caz aparte pe harta imobiliară a Europei.

Urmărește-ne și pe Google News

Rețele de socializare: Instagram, Facebook și Twitter