Fondul Monetar Internațional (FMI) și Banca Mondială și-au exprimat îngrijorările privind situația economică a României, oferind o serie de recomandări menite să stabilizeze bugetul țării. Deși aceste instituții internaționale au propus diverse măsuri fiscale, guvernul român a declarat că nu le va adopta.
Printre propunerile FMI se numără introducerea unui impozit progresiv pe venituri, impozite locale bazate pe valoarea proprietăților, o taxă pe mașini și eșalonarea recalculării pensiilor. De asemenea, Banca Mondială a sugerat un impozit de 10% pentru salariile de până la 4.000 de lei brut și de 20% pentru sumele care depășesc această limită, o cotă unică de TVA, creșterea impozitului pe dividende la 10% și alte măsuri.
Presiunea Fiscală asupra Populației
Creșterea taxelor și impozitelor va pune o presiune considerabilă asupra populației, în special asupra celor cu venituri mici și medii. Deși impozitarea progresivă este văzută ca o soluție pentru reducerea inechităților sociale, există temeri că aceasta va afecta pe toată lumea, nu doar pe cei cu venituri mari.
Analistul economic Bogdan Glăvan atrage atenția că impozitarea progresivă poate fi percepută ca un instrument de redistribuire a bogăției, dar în realitate, efectele sale vor fi resimțite de întreaga populație. Astfel, persoanele cu venituri mai mici ar putea ajunge să suporte o povară fiscală mai mare, mai ales în contextul unei inflații crescânde, care ar putea duce la trecerea lor în trepte superioare de impozitare.
„Eu cred că vor exista presiuni să mergem în direcția impozitării progresive? De ce? Tocmai pentru că poate fi vândută chiar sub această ”pălărie” a poverilor inegale. Deci să plătească bogații, pentru că bogații au de unde. Până când populația va descoperi că, de fapt, ea este carne de tun, și că ea va plăti.
Așa cum au descoperit pensionarii, când li s-au mărit pensiile, că intră sub incidența impozitului provenit. Așa și oamenii cu venituri mai mici vor descoperi, într-un an sau doi, din cauza inflației, că vor plăti cu toții acea treaptă superioară de impozitare și că, de fapt, impozitarea progresivă nu se referă doar la bogați, ci la toată lumea. Asta este, de fapt, păcăleala sub care va fi vândută această politică de impozitare progresivă”, a explicat Bogdan Glăvan.
Urmărește-ne și pe Google News
Rețele de socializare: Instagram, Facebook și Twitter
MENȚIUNE:
Informaţiile publicate de Vesteazilei.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ.
Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.