Potrivit unui sondaj recent, 33% dintre români sunt mai îngrijorați de posibilitatea unui conflict sau război în care să fie implicată România, comparativ cu doar 9,9% în mai 2014. Acesta este un salt semnificativ și sugerează o schimbare majoră în percepția publică.
În ciuda instabilității economice și a creșterii prețurilor, preocupările financiare ale românilor par să fie eclipsate de temerile legate de securitatea națională. Creșterea prețurilor este menționată de 28,6% dintre respondenți, în timp ce problemele legate de sănătate și mediu sunt pe locuri secundare, cu 18,5%, respectiv 5,5%. Aceasta contrastează puternic cu datele din 2014, când 24,5% dintre respondenți se arătau îngrijorați de creșterea prețurilor.
Sondajul relevă și diferențe semnificative în ceea ce privește preocupările în funcție de grupa de vârstă și statutul socio-economic. Persoanele cu vârsta între 18 și 29 de ani, cele cu studii primare și angajații din sectorul public sunt mai predispuși să fie îngrijorați de creșterea prețurilor. În schimb, persoanele în vârstă, inactivii potențial activi și cei cu cont pe Facebook sunt mai preocupați de starea de sănătate și de problemele legate de mediu.
Tensiuni internaționale și impactul asupra percepției publice
Situația internațională, marcată de conflictele din Rusia și Ucraina, precum și de tensiunile din Gaza dintre Israel și Hamas, a amplificat temerile românilor legate de un eventual război. Aceste evenimente recente au contribuit la creșterea nivelului de anxietate și la schimbarea priorităților naționale, cu o accentuare a preocupărilor legate de securitatea națională.
Schimbarea în preocupările românilor reflectă un context global tensionat, în care securitatea națională pare să fie pe primul plan. Cu toate acestea, este esențial ca liderii politici să abordeze și să rezolve problemele economice și sociale pentru a asigura bunăstarea și stabilitatea țării.
Urmărește-ne și pe Google News
Rețele de socializare: Instagram, Facebook și Twitter
MENȚIUNE:
Informaţiile publicate de Vesteazilei.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ.
Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.