in

Profesorii primesc salarii mărite pe 14 februarie. Cine se va bucura cel mai mult de aceste creșteri?

Pe data de 14 februarie, cadrele didactice din România vor avea motive de bucurie odată cu intrarea în vigoare a noilor salarii majorate începând cu 1 ianuarie 2024.

Profesorii primesc salarii mărite pe 14 februarie. Cine se va bucura cel mai mult de aceste creșteri?

Această creștere salarială, care variază în funcție de gradație și vechime, reprezintă un pas important în recunoașterea și valorizarea rolului esențial pe care îl joacă profesorii în societate.

Un impuls binevenit pentru profesori

Adoptarea proiectului de ordonanță de urgență la sfârșitul anului 2023 a deschis calea pentru ajustările salariale din sectorul educațional, reflectând angajamentul Guvernului de a sprijini dezvoltarea profesională a cadrelor didactice.

Aceste ajustări sunt în special semnificative pentru personalul administrativ și pentru cei cu funcții de conducere, care vor beneficia de creșteri salariale de până la 30%.

Pe măsură ce salariile sunt ajustate, este de așteptat ca profesorii debutanți să vadă o creștere netă de 250 de lei, ceea ce duce la un salariu net lunar de 3.550 de lei.

Această schimbare marchează un progres față de situația anterioară, în care salariul brut pentru un debutant era de 5.398 de lei, iar acum va crește la 6.080 de lei.

Ordonanța de urgență nr. 128 din 28 decembrie 2023 detaliază majorările salariale pentru diferite categorii de personal din educație, inclusiv pentru cei din cadrul bibliotecilor universitare și alte instituții subordonate Ministerului Educației. Aceste creșteri sunt de 8% față de nivelul din decembrie 2023, cu o creștere suplimentară de 12% prevăzută pentru iunie 2024.

Directorii de școli: printre cei mai bine remunerați

Directorii de școli se numără printre cei care beneficiază cel mai mult de noile ajustări salariale, cu de bază care ajung la sume impresionante.

În ianuarie 2024, salariul de bază pentru un director variază între 10.590 lei și 11.242 lei, cu o diferență semnificativă care se reflectă și în remunerația din iunie 2024, când salariile vor crește și mai mult.

Această inițiativă legislativă reprezintă un pas important în eforturile de a asigura o remunerație echitabilă și competitivă pentru profesorii și personalul administrativ din sistemul de educație românesc.

Prin recunoașterea și recompensarea adecvată a muncii depuse de acești profesioniști, se creează premisele pentru o îmbunătățire a calității educaționale oferite elevilor și studenților.

Urmărește-ne și pe Google News

Rețele de socializare: Instagram, Facebook și Twitter